No: 99

Tarih: 08/11/2021

Konu:

G20 zirvesinde liderler küresel vergi anlaşmasını onayladı.


Özet: G20 zirvesi için liderler 30-31 Ekim tarihinde Roma’da toplandı. Zirve sonrası yayımlanan bildirgeye göre asgari küresel kurumlar vergisi (%15) onaylandı ve söz konusu düzenlemelerin 2023’ten itibaren yürürlüğe girmesi konusunda mutabakat sağlandı.

8 Ekim 2021 tarihinde OECD’nin yayımlamış olduğu iki ayaktan oluşan çözüm önerisi (Ekim Bildirisi), 13 Ekim 2021 tarihinde Washington’da gerçekleşen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları'nın toplantısı sonrası yayımlanan tebliğ ile birlikte onaylanmıştı.

G20’nin 30-31 Ekim tarihlerinde Roma’da gerçekleştirdiği liderler zirvesi kapanışında yayımlanan bildiride ise asgari küresel kurumlar vergisi (%15) onaylandığı ve söz konusu düzenlemelerin 2023’ten itibaren yürürlüğe girmesi konusunda mutabakat sağlandığına yer veriliyor. Bildiride ayrıca gelişmekte olan ülkelerin elde edeceği faydaların yanı sıra, söz konusu düzenlemelerin 2023 yılında yürürlüğe girmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.

Dijitalleşen ekonominin getirdiği sorunları ele alan iki ayaklı çözüm önerisine G20 ülkelerinin desteği ile kısa sürede gerekli adımların atılması bekleniyor. G20 liderlerinin iki ayaklı çözüm önerisini onaylaması ve liderlerin bu kapsamdaki hızlı eylem çağrıları, yeni düzenlemelerin ülkeler tarafından bir an önce uygulamaya geçilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Yaşanan gelişmelerle birlikte düzenlemelerin hala önemli ölçüde geliştirilmesi gerekiyor. Uygulama planına göre, ikinci ayak kapsamındaki asgari küresel vergi oranına ilişkin yerel düzenlemeleri işaret eden model hükümlerin Kasım ayı içerisinde tamamlanması bekleniyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 22 Aralık 2021 tarihi itibarıyla bir yönerge taslağı hazırlaması ve AB’deki önlemlerin daha koordineli bir biçimde uygulanması bekleniyor.

Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde ortaya çıkacak olan bu gelişmeleri şirketlerin yakından takip etmeleri ve uluslararası vergi alanında önerilen bu değişikliklerin iş planları üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmeleri oldukça önem arz etmektedir. Bununla birlikte, ileriye dönük olarak, şirketlerin yerel vergi mevzuatlarındaki değişiklikler ile ikili ve çok taraflı anlaşmalar yoluyla üzerinde anlaşmaya varılan kuralların uygulanmasına yönelik olarak ilgili ülkelerdeki faaliyetlerini izlemeleri gerekecektir.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Ateş Konca 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Gözde Atak
gozde.atak@tr.ey.com
(212) 408 58 72