No: 41

Tarih: 21/05/2024

Konu:

Elektronik defter uygulamasında bazı değişiklikler yapıldı.


Özet: 21 Mayıs 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 4 sıra numaralı Tebliğ ile 1 sıra numaralı Elektronik Defter Tebliği’nde;

- Elektronik defter uygulamasına dâhil olmak zorunda olmasına rağmen uygulamaya dâhil olmayan mükelleflerin uygulamaya dâhil edilebilmesi,

- e-Defter ve berat dosyalarının oluşturulması, imzalanması/onaylanması ve Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine yüklenmesine ilişkin sürelerde değişiklik yapılarak, aylık yükleme tercihinde bulunan mükellefler için ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 10. günü sonuna kadar, geçici vergi dönemleri bazında yükleme tercihinde bulunan mükellefler için ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10. günü sonuna kadar olacak şekilde yeni süre belirlenmesi ve bu kapsamda defter ve berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma/onaylanma ve Başkanlık onaylı berat dosyalarının alınma sürelerinin gösterildiği tablonun güncellenmesi,

- Elektronik defter ve berat dosyalarının Gelir İdaresi Başkanlığından bu hususta izin alan özel entegratörlerin veya yazılım uyumluluk onayı verilen yazılım firmalarının ya da defter tutma hususunda 3568 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yetki verilen meslek mensuplarının mali mührü ya da nitelikli elektronik sertifikası ile zaman damgalı olarak imzalanması/onaylanması ve bunlar tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine yüklenebilmesi için verilecek olan muvafakatnamenin Dijital Vergi Dairesi üzerinden de verilebilmesi,

hususlarına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Tebliğ’in, e-Defter ve berat dosyalarının oluşturulması, imzalanması/onaylanması ve Başkanlık sistemlerine yüklenmesine ilişkin sürelerde değişiklik yapan düzenlemesi; 2024/1 dönemi için oluşturulacak e-Defterlerden başlamak ve bu dönem ile bu dönemi takip eden dönemlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.



21 Mayıs 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 4 sıra numaralı Tebliğ ile 1 sıra numaralı Elektronik Defter Tebliği’nde yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir:

1. e-Defter uygulamasına dâhil olma zorunluluğu

1 sıra numaralı Tebliğ’in 3.2 bölümünde e-Defter uygulamasına dâhil olma zorunluluğu olan mükellefler sayılmaktadır. 3 sıra numaralı Tebliğ ile aşağıdaki mükellefler de bu zorunluluk kapsamına alınmıştır:

a. e-Defter uygulamasına dâhil olduktan sonra veya dâhil olmak zorundayken işi bırakıp daha sonra yeniden mükellefiyet tesis ettiren gerçek kişi mükellefler, bilanço esasına göre defter tutma yükümlülüğünün bulunması halinde, işe başladıkları tarih itibarıyla e-Defter uygulamasına geçmek zorundadır.

b. e-Defter uygulamasına dâhil olan veya dâhil olmak zorunda olan bir gerçek kişi mükellefin ticaret şirketine dönüşmesi halinde, yeni kurulan ticaret şirketi de e-Defter uygulamasına dâhil olmak zorundadır. Uygulamaya dâhil olma süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini takip eden ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.

c. Haklarında iflas kararı verilen mükelleflerin e-Defter hesapları, iflas idaresi/dairesinin talebine istinaden kapatılabilir. e-Defter hesapları kapatılan mükelleflerin defterleri kağıt ortamında tutulmaya devam edilir. İflas kararının kaldırılması halinde söz konusu mükellefler yeniden e-Defter uygulamasına geçmek zorundadır. Bu durumda uygulamaya geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini takip eden ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.

d. e-Defter uygulamasına dâhil olmak zorunda olmasına rağmen uygulamaya dâhil olmayan mükelleflerin e-Defter hesapları, zorunluluğun başladığı tarih itibarıyla Başkanlık tarafından re’sen açılır ve durum mükellefe bildirilir. Bu bildirimin yapılmamış olması mükellefin e-Defter uygulamasına dâhil olma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bu mükellefler, e-Defter uygulamasına dâhil olmaları gereken tarihten itibaren kâğıt ortamında defter tutamazlar, kâğıt ortamında tuttukları defterler hiç tutulmamış sayılır.

21 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla e-Defter uygulamasına dâhil olmak zorunda olmasına rağmen uygulamaya dahil olmayan mükelleflerin e-Defter hesapları, Başkanlık tarafından mükelleflere yapılan bildirim tarihini takip eden ay başından geçerli olmak üzere re’sen açılır ve bu durum mükellefe bildirilir. Söz konusu mükellefler, bahse konu ay başından itibaren kâğıt ortamında defter tutamazlar, kâğıt ortamında tuttukları defterler hiç tutulmamış sayılır.

Bu düzenlemeler, 21 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

2. Defter ve berat dosyalarının oluşturulması, imzalanması/onaylanması ve Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine yüklenmesine ilişkin sürelerde değişiklik

1 sıra numaralı Tebliğ’in 4.3. bölümünde e-Defter dosyalarının oluşturulması ve berat dosyalarının e-Defter uygulamasına yüklenmesine ilişkin süreler belirlenmiştir. 4 sıra numaralı Tebliğ ile bu sürelerde değişiklik yapılarak;

- Aylık yükleme tercihinde bulunan mükellefler için ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 10. günü sonuna kadar,
- Geçici vergi dönemleri bazında yükleme tercihinde bulunan mükellefler için ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10. günü sonuna kadar

olacak şekilde süreler yeniden belirlenmiştir. Buna göre hazırlanan, defter ve berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma/onaylanma ve Başkanlık onaylı berat dosyalarının alınma sürelerini gösteren tablo aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

Dönem

Aylık yükleme tercihinde bulunulması halinde

Geçici vergi dönemleri bazında yüklemem tercihinde bulunulması halinde

Ocak

Mayıs ayının 10. gün sonu

Ocak

Şubat

Mart

Haziran ayının 10. gün sonu

Şubat

Haziran ayının 10. gün sonu

Mart

Temmuz ayının 10. gün sonu

Nisan

Ağustos ayının 10. gün sonu

Nisan

Mayıs

Haziran

Eylül ayının 10. gün sonu

Mayıs

Eylül ayının 10. gün sonu

Haziran

Ekim ayının 10. gün sonu

Temmuz

Kasım ayının 10. gün sonu

Temmuz

Ağustos

Eylül

Aralık ayının 10. gün sonu

Ağustos

Aralık ayının 10. gün sonu

Eylül

Ocak ayının 10. gün sonu

Ekim

Şubat ayının 10. gün sonu

Ekim

Kasım

Aralık

Gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayı takip eden ayın 10. günü sonuna kadar

Kasım

Mart ayının 10. gün sonu

Aralık

Gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayı takip eden ayın 10. günü sonuna kadar


Yukarıdaki tabloda özetlenen yeni süreler, 2024/1 dönemi için oluşturulacak e-Defterlerden başlamak ve bu dönem ile bu dönemi takip eden dönemlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

3. Muvafakatnamenin Dijital Vergi Dairesi üzerinden de verilebilmesi

1 sıra numaralı Tebliğ’in 4.3.7 bölümünde yapılan değişiklikle; elektronik defter ve berat dosyalarının Gelir İdaresi Başkanlığından bu hususta izin alan özel entegratörlerin veya yazılım uyumluluk onayı verilen yazılım firmalarının ya da defter tutma hususunda 3568 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yetki verilen meslek mensuplarının mali mührü ya da nitelikli elektronik sertifikası ile zaman damgalı olarak imzalanması/onaylanması ve bunlar tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine yüklenebilmesi için verilecek olan muvafakatnamenin Dijital Vergi Dairesi üzerinden de verilebilmesi imkanı getirilmiştir.

Bu düzenleme, 21 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yukarıda, 4 sıra numaralı Tebliğ’in 2, 4 ve 5. maddeleriyle yapılan düzenlemeler hakkında özet bilgilere yer verilmiştir.

 

İlgili Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız...

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Cem Onat
cem.onat@tr.ey.com
(212) 408 53 20

Nusrettin Yener
nusrettin.yener@tr.ey.com
(212) 408 51 70