No: 60

Tarih: 03/05/2023

Konu:

DİİB kapsamında KDV ödenmeden temin edilen girdilerle üretilen malların ihracatçılara satışında ihraç kaydıyla teslim yöntemi tercih edilmelidir.


Özet: Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından verilen özelgelerde; DİİB sahibi mükelleflerin belge kapsamında ürettikleri malları, ihraç etmesi ve KDV Kanunu’nun geçici 17. maddesi ile 11/1-c maddesi kapsamında tecil-terkin uygulayarak teslimi esas olarak benimsenmiş olduğundan, DİİB sahibinin yurt içi veya yurt dışından KDV ödenmeksizin temin ettiği girdileri kullanarak ürettiği ürünlerin, KDV hesaplanıp tahsil edilmek suretiyle ihracatçıya satışında, zamanında alınmayan verginin DİİB sahibi mükelleften aranması gerektiği görüşü benimsenmiştir.

Bu nedenle, konu ile ilgili aksi bir düzenleme yapılıncaya kadar DİİB kapsamında yurt içi veya yurt dışından KDV ödenmeden temin edilen girdilerle üretilen malların ihracatçılara satışında KDV Kanunu’nun geçici 17. maddesi ile 11/1-c maddesinde hükme bağlanan ihraç kaydıyla teslim yöntemi tercih edilmelidir.



Bilindiği üzere, 4.10.2016 tarihinde yayımlanan (7) seri No.lu Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (IV.A.1.5) “1.5. DİİB Sahibi Mükellefin İhraç Kaydıyla Tesliminde İade Edilecek KDV” başlıklı bölümüne aşağıdaki paragraf eklenmişti:

DİİB sahibi mükellef tarafından bu belge kapsamında üretilen mallar, belge sahibi tarafından doğrudan ihraç edilebilir ya da 3065 sayılı Kanun’un (11/1-c) veya geçici 17’nci maddeleri kapsamında ihraç kaydıyla teslim edilebilir. Dolayısıyla DİİB sahibi mükellefin belge kapsamında yurt içi ve yurt dışından KDV ödemeksizin temin ettiği malları kullanarak ürettiği malların, DİİB sahibi mükellef tarafından KDV hesaplanarak (3065 sayılı Kanun’un (11/1-c) ve geçici 17’nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla yapılan teslimler nedeniyle hesaplanan KDV hariç) teslimi mümkün değildir. Buna rağmen, DİİB kapsamında üretilen malların KDV hesaplanarak (3065 sayılı Kanun’un (11/1-c) ve geçici 17’nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla yapılan teslimler nedeniyle hesaplanan KDV hariç) teslim edilmesi halinde, ihracatçılara bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’nin iadesi yapılamaz.

Yapılan bu düzenleme, 15 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan (11) Seri No.lu KDV Tebliği ile yürürlükten kaldırılmıştı.

Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından verilen özelgelerde; DİİB sahibi mükelleflerin belge kapsamında ürettikleri malları, ihraç etmesi ve KDV Kanunu’nun geçici 17. maddesi ile 11/1-c maddesi kapsamında tecil-terkin uygulayarak teslimi esas olarak benimsenmiş olduğundan, DİİB sahibinin yurt içi veya yurt dışından KDV ödenmeksizin temin ettiği girdileri kullanarak ürettiği ürünlerin, KDV hesaplanıp tahsil edilmek suretiyle ihracatçıya satışında, zamanında alınmayan verginin DİİB sahibi mükelleften aranması gerektiği görüşü benimsenmiştir.

Bu nedenle, konu ile ilgili aksi bir düzenleme yapılıncaya kadar DİİB kapsamında yurt içi veya yurt dışından KDV ödenmeden temin edilen girdilerle üretilen malların ihracatçılara satışında KDV Kanunu’nun geçici 17. maddesi ile 11/1-c maddesinde hükme bağlanan ihraç kaydıyla teslim yöntemi tercih edilmelidir.

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Hüseyin F. Saltık
huseyin.saltik@tr.ey.com
(212) 408 51 70