No: 47

Tarih: 16/03/2023

Konu:

Ar-Ge Merkezi bulunan ya da Teknoparklarda faaliyet gösteren firmalara verilen Temel Bilimler Desteği’nin kapsamı genişletildi.


Özet: 7263 sayılı Kanun’la (RG: 03.02.2021); 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ee) bendinde yer alan “Temel bilimler” ibaresi “Desteklenecek Programlar: Yükseköğretim kurumlarının matematik, fizik, kimya ve biyoloji lisans programları ile Yükseköğretim Kurulundan alınan görüş üzerine Bakanlıkça belirlenecek diğer programları” şeklinde değiştirilmişti.

Bu çerçevede, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınan görüşler doğrultusunda; desteklenecek programlar kapsamına matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine ilave olarak,

1. Biyokimya,
2. Biyoteknoloji,
3. Endüstriyel Tasarım,
4. Endüstriyel Tasarım Mühendisliği,
5. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği,
6. Moleküler Biyoloji ve Genetik,

programları da dâhil edilmiştir.

Destek kapsamına dahil edilen 6 yeni programa ait başvurular 28 Şubat 2023 tarihi itibarıyla yapılabilecektir.



3 Şubat 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7263 sayılı Kanun’la; 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ee) bendinde yer alan “Temel bilimler” ibaresi “Desteklenecek Programlar: Yükseköğretim kurumlarının matematik, fizik, kimya ve biyoloji lisans programları ile Yükseköğretim Kurulundan alınan görüş üzerine Bakanlıkça belirlenecek diğer programları” şeklinde değiştirilmişti.

Yine aynı değişiklik kapsamında 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun 8’inci maddesinin dördüncü fıkrası “Desteklenecek program alanlarında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Teknoloji Geliştirme Bölgeleri firmalarının, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı, iki yıl süreyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. Ancak bu kapsamda her bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi firmasına sağlanacak destek, ilgili ayda Teknoloji Geliştirme Bölgesi firmasında istihdam edilen toplam personel sayısının yüzde onunu geçemez. Bu destek, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yönetici şirketlerinde kuluçka merkezi ve teknoloji transfer ofisi hizmetlerinde istihdam edilen desteklenecek programlar mezunu personele de aynen uygulanır.” şeklinde revize edilmişti.

10 Şubat 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik’le de ilgili Uygulama Yönetmeliği, 4691 sayılı Kanun’da gerçekleştirilen bahse konu revizyonlarla uyumlu hale getirilmişti.

Bu çerçevede, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınan görüşler doğrultusunda; desteklenecek programlar kapsamına matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine ilave olarak,

1. Biyokimya
2. Biyoteknoloji
3. Endüstriyel Tasarım
4. Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
5. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
6. Moleküler Biyoloji ve Genetik

programları da dâhil edilmiştir.

Destek kapsamına dahil edilen 6 yeni programa ait başvurular 28 Şubat 2023 tarihi itibarıyla yapılabilecektir.

Bununla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı arasındaki veri paylaşım protokolü gereğince firmalara ait prim dökümleri ilgili ayın son gününden yaklaşık 45 gün sonra alınmaktadır. Bu sebeple yeni dahil edilen programlara ait başvurular Mayıs ayı itibarıyla online olarak başvuruya açılacaktır.

SGK entegrasyonunda firma ve yönetici şirketin SGK numarasının doğru olması başvuru yapabilmek için önem arz etmektedir.

 


Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Ece Ünlü
ece.unlu@tr.ey.com
(212) 408 59 56


Büşra Kök
busra.kok@tr.ey.com
(212) 408 59 56