No: 109

Tarih: 01/12/2022

Konu:

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da bazı değişiklikler yapıldı.


Özet: 30 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6435 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

  • Endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek asgari üç milyar Türk Lirası tutarındaki liman ve depolama tesisi yatırımlarının stratejik yatırım olarak desteklenebileceği ifade edilmiştir.
  • Faiz desteğini düzenleyen 11. maddenin (f) bendi yürürlükten kaldırılarak "Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi" kapsamında sağlanan ilave destek puanları kaldırılmıştır.
  • Karar'ın 17. maddesinde yapılan değişiklikle, turizm merkezlerinde yapılacak bölgesel desteklerden yararlanabilecek yatırımlar öncelikli yatırımlar kapsamına alınmıştır.
  • Tamamlama vizesi esnasında turizm İşletme belgesi ibraz edilemeyen yatırımların belgenin genel teşvik sistemine dönüştürülerek kapatılmasına imkân veren düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.
  • İmalat sanayiine yönelik bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi hususlarını düzenleyen madde yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Karar'ın bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektörler ve asgari yatırım tutarları ile illerin bölgesel desteklerden yararlanabilecek sektörlerine ilişkin sektör numaraları başlıklı Ek-2A ve Ek-2B başlıklı tablolarında bazı güncellemeler yapılmıştır.
  • Kararın Ek-4 sayılı ve "Teşvik Edilmeyecek veya Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları" başlıklı ekinde düzenlemeler yapılmıştır.

Karar’ın 17. maddesinde gerçekleştirilen değişiklik 29 Temmuz 2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.



30 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6435 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

Karar’ın 8. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek asgari üç milyar Türk Lirası tutarındaki liman ve depolama tesisi yatırımlarının stratejik yatırım olarak desteklenmesine karar verilebilir. Bu yatırımlar için birinci fıkradaki koşullar ve üçüncü fıkradaki Komisyon değerlendirmesi aranmaksızın teşvik belgesi düzenlenir.”

Yapılan bu düzenlemeyle, söz konusu yatırımlar için stratejik yatırımlar kapsamında gerekli olan şartların aranmayacağı ifade edilmiştir.

Karar’ın 11. maddesinin birinci fıkrasının aşağıdaki (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklı TL cinsinden “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi” kapsamında; 8’inci maddenin birinci ve altıncı fıkraları ile 17’nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen yatırımlar için beş puanı, üçüncü fıkranın ikinci cümlesinde belirtilen yatırımlar için Bakanlıkça ilan edilecek aracı kurumlar tarafından sağlanan krediler kapsamında 5’inci ve 6’ncı bölgelerde yedi puanı, diğer bölgelerde kendi bölgesinde geçerli olan puanı”

Karar’ın 17. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde, Turizm Merkezlerinde veya termal turizm konusunda bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm ve konaklama yatırımları.”

Yapılan değişiklikle, turizm merkezlerinde yapılacak bölgesel desteklerden yararlanabilecek yatırımlar öncelikli yatırımlar kapsamına alınmıştır.

Karar’ın 24. maddesinin aşağıdaki dokuzuncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“Daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri de dâhil olmak üzere, otel yatırımlarından, yatırım tamamlama vizesi esnasında turizm işletme belgesi ibraz edilemeyen, ancak otel işletmesi olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan yatırımlara ait teşvik belgelerinin tamamlama vizeleri, belgenin genel teşvik sistemine dönüştürülmesi suretiyle yapılabilir.”

Karar’ın geçici 8. maddesinin birinci fıkrasının aşağıdaki (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“1/1/2017 ile 31/12/2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulaması”

İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgelerinde 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren bina-inşaat harcamaları için 31.12.2025 tarihine kadar KDV istisnası hakkı tanınmıştır. Söz konusu düzenleme sonrası imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgeleri için bina-inşaat harcamalarında KDV iadesini düzenleyen madde yürürlükten kaldırılmıştır.

Karar’ın Ek-2A sayılı tablosunda değişiklik yapılmıştır. Karar’ın Ek-2A sayılı ve “BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ” başlıklı tablosunun 29 sektör koduna karşılık gelen aşağıdaki satırı yürürlükten kaldırılmıştır.

29

2812.2, 2813

Merkezi ısıtma radyatörleri ve kazanlarının imalatı, buhar kazanı imalatı (merkezi kalorifer kazanları hariç)

4 Milyon

TL

3 Milyon

TL

2 Milyon

TL

1 Milyon

500 Bin TL

1 Milyon

500 Bin TL

1 Milyon

500 Bin TL


Karar’ın Ek-2B sayılı tablosunda değişiklikler yapılmıştır.

Karar’ın Ek-2B sayılı ve “İLLERİN BÖLGESEL DESTEKLERDEN YARARLANABİLECEK SEKTÖRLERİNE İLİŞKİN SEKTÖR NUMARALARI” başlıklı tablosunda aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

İlgili tabloda yer alan 29 sektör kodu, bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektör numaralarından çıkarılmış, 28 sektör kodu Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İzmir, Kocaeli, Muğla illerine karşılık gelen satırlara eklenmiş, 5 numaralı dipnotuna “6’ncı bölge hariç olmak üzere” ibaresinden önce gelmek üzere “Modernizasyon cinsindeki un yatırımları ile” ibaresi eklenmiş, 9 numaralı dipnotunun (f) bendinde yer alan “aynı organize sanayi bölgesinde” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı dipnota aşağıdaki bent eklenmiştir.

“I) Sertifikalı tohum tasnif ve paketleme yatırımları.”

Yapılan değişikliklerle, metal eşya imalatının Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir İzmir, Kocaeli, Muğla illerinde bölgesel teşviklerden faydalanabileceği ifade edilmiş, 5’inci bölge illerinde gerçekleştirilecek komple yeni cinsindeki iplik, dokuma ve apreleme konularında her üç yatırım konusunu içeren entegre yatırımlarda, yatırımın aynı organize sanayi bölgesinde olma şartı kaldırılmış ve sertifikalı tohum ve paketleme yatırımları da bölgesel destekler arasına alınmıştır.

Karar’ın Ek-4 sayılı tablosunda değişiklik yapılmıştır.

Kararın Ek-4 sayılı ve “TEŞVİK EDİLMEYECEK VEYA TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI” başlıklı tablosunun I/A bölümünün (1) numaralı sırasında yer alan “Un” ibaresinden sonra gelmek üzere “(modernizasyon cinsindeki yatırımlar hariç)” ibaresi eklenmiştir.

Yapılan bu değişiklikle, un üretimine yönelik modernizasyon cinsindeki yatırımlar, teşvik edilmeyecek yatırım konuları arasından çıkarılmıştır.

Yürürlük

Karar’ın 17. maddesinde gerçekleştirilen değişiklik 29 Temmuz 2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.



Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Serdar Altay
serdar.altay@tr.ey.com
(212) 408 53 20) veya 


Cem Yükselen
cem.yukselen@tr.ey.com
(212) 408 57 34