No: 104

Tarih: 17/11/2022

Konu:

Vergi Usul ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında değişiklikler içeren 7421 sayılı Kanun TBMM’de kabul edildi.


Özet: 16 Kasım 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 7421 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikler aşağıda özetlenmiştir:

- Kanun’un 1. maddesiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda tanımlı bulunan “motorlu araç ticareti” yapan mükelleflere teminat yükümlülüğü getirme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir. Söz konusu teminat 6183 sayılı Kanun’un 10. maddesinin 1 numaralı fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan türden ve 30 milyon TL’ye kadar olabilecektir.

- Kanun’un 2. maddesi uyarınca bu zorunluluğa uymayan mükelleflere 34.000 TL’den (2022 yılı için) az ve 1.300.000 TL’den (2022 yılı için) fazla olmamak üzere, bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3'ü tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

- Kanun’un 20. maddesi uyarınca, İstanbul Finans Merkezi Kanunu hükümlerine göre katılımcı belgesi alarak İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların, münhasıran bu faaliyet kapsamında yurt dışından satın alınan malları Türkiye’ye getirmeksizin yurt dışında satmalarından veya yurt dışında gerçekleşen mal alım satımına aracılık etmelerinden sağladıkları kazancın %50’si kurumlar vergisi matrahından indirilebilecektir.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için; kazancın elde edildiği hesap dönemine ilişkin yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması, aracılık faaliyetine ilişkin malların satıcı ve alıcısının Türkiye’de olmamaları gerekmektedir.

- Yukarıdaki düzenlemeler, Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

(Not: 7421 sayılı Kanun, 26 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.)


16 Kasım 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 7421 sayılı “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un, Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda değişiklikler içeren düzenlemeleri aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:
(Not: 7421 sayılı Kanun, 26 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.)

1. Motorlu araç ticareti yapanların teminat yükümlülüğü ve bu yükümlülüğe uyulmamasının yaptırımı

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesinde Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen yetkilere ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

7421 sayılı Kanun’un 1. maddesiyle mükerrer 257. maddenin sonuna yeni bir bent (10. bent) eklenmiştir. Bu düzenlemeyle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda tanımlı bulunan “motorlu araç ticareti” yapan mükelleflere, doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla teminat yükümlülüğü getirme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.

ÖTV Kanunu’nda motorlu araç ticareti yapanlar; (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanları imal, inşa veya ithal edenler ile fabrika, ana bayi, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler şeklinde tanımlanmaktadır.

Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı;

- Söz konusu mükelleflerden 6183 sayılı Kanun’un 10. maddesinin 1. fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan türden, 30 milyon TL’ye kadar teminat almaya,

- Mükelleflerin faaliyet alanı, hukuki statüsü, mükellefiyet süresi, aktif veya öz sermaye büyüklüğü, çalışan sayısı, hakkında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma yönünde olumsuz rapor ya da tespit bulunup bulunmadığı, iş veya üretim hacmi ile ürün ve mükellef gruplarını ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak, teminatın; türünü, tutarını, verilmesi gereken zamanı, iadesi ile tamamlanmasına ilişkin hususları belirlemeye,

- Bentte yer alan tutarı sıfıra kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya,

- Hangi durumlarda teminat alınmayacağını ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye,

yetkilidir.

Yukarıdaki Kanun maddesi sadece yetki maddesi olup, teminat uygulamasının başlayabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir tebliğ yayımlanması gerekmektedir.

Kanun’un 2. maddesinde ise teminat verme kapsamına alınan “motorlu araç ticareti” yapan mükelleflerin gerekli teminatı vermemeleri durumunda uygulanacak özel usulsüzlük cezasına ilişkin hüküm yer almaktadır. Buna göre söz konusu zorunluluklara uymayan mükelleflere 34.000 TL’den (2022 yılı için) az ve 1.300.000 TL’den (2022 yılı için) fazla olmamak üzere, bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3'ü tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu mükelleflerin yeni işe başlamaları nedeniyle bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlarının bulunmaması durumunda ise 34.000 TL (2022 yılı için) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Bu düzenlemeler Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecek olup, yukarıdaki tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında (veya Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen oranda) artırılarak uygulanacaktır.

2. İstanbul finans merkezinde faaliyette bulunan kurumların transit ticaret kazançlarına ilişkin indirim

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun (KVK) 10. maddesinde, kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurum kazancından yapılabilecek indirimler sayılmaktadır.

7421 sayılı Kanun’un 20. maddesiyle söz konusu maddeye (i) bendi eklenmiştir. Buna göre İstanbul Finans Merkezi Kanunu hükümlerine göre katılımcı belgesi alarak İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların, münhasıran bu faaliyet kapsamında yurt dışından satın alınan malları Türkiye’ye getirmeksizin yurt dışında satmalarından veya yurt dışında gerçekleşen mal alım satımına aracılık etmelerinden sağladıkları kazancın %50’si kurumlar vergisi matrahından indirilebilecektir.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için;

- Kazancın elde edildiği hesap dönemine ilişkin yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması,

- Aracılık faaliyetine ilişkin malların satıcısı ve alıcısının Türkiye’de olmaması,

gerekmektedir.

Ayrıca aynı maddede Cumhurbaşkanı’na, yukarıdaki %50 oranını sıfıra kadar indirme veya bir katına kadar artırma yetkisi verilmektedir.

Bu hüküm de Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

(Not: 7421 sayılı Kanun, 26 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.)

7421 sayılı Kanun'a ulaşmak için tıklayınız...

 


Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79