No: 55

Tarih: 30/05/2022

Konu:

7394 sayılı Kanun’la KDV Kanunu’nda gerçekleştirilen değişikliklere ilişkin açıklamalar yapıldı.


Özet: KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) değişiklikler içeren 42 seri numaralı KDV Genel Tebliği, 28 Mayıs 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’de, aşağıdaki konularda açıklama ve düzenlemeler yer almaktadır:

- 7394 sayılı Kanun’la, millî güvenlik ve iç güvenlik ihtiyaçları için bu görevlerle yetkilendirilmiş birimlerin yararlandığı bazı güvenlik mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı bünyesindeki birimlerden Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün tek tek sayılması yerine İçişleri Bakanlığı isminin yer almasına ilişkin düzenleme yapılmıştı. 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu hüküm kapsamında Tebliğ’de gerekli güncellemeler yapılmıştır.

- Yabancılara KDV’den istisna olarak teslim edilen konut veya iş yerlerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen vergi tecil faiziyle birlikte tahsil edilmekteydi. Bir yıllık süre 7394 sayılı Kanun’la 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren 3 yıla çıkarılmıştı. Tebliğ’de bu konuya ilişkin gerekli güncellemeler yapılmıştır.

- 7394 sayılı Kanun’la, 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere imalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere yapılan belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31 Aralık 2025 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmişti. Tebliğ’de bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

- 7394 sayılı Kanun’la, Türkiye’de gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirilen elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de üreten mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri, 31 Aralık 2023 tarihine kadar KDV’den istisna edilmişti. Tebliğ’de, 15 Nisan 2022 yürürlüğe giren bu istisna hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.



KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) değişiklikler içeren 42 seri numaralı KDV Genel Tebliği, 28 Mayıs 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’le; 7394 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikler KDV GUT’daki ilgili yerlerine işlenmiş ve bazı istisnalara ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Konuya ilişkin özet bilgiler aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

1. Ulusal güvenlik harcama ve yatırımlarında uygulanan KDV istisnası

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde, ulusal güvenlik harcama ve yatırımlarında uygulanan KDV istisnasına ilişkin hüküm yer almaktadır. 7394 sayılı Kanun’un 10. maddesiyle söz konusu bentte yer alan “Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı,” ve “, Emniyet Genel Müdürlüğü” ibareleri madde metninden çıkarılmış, “Adalet Bakanlığı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “İçişleri Bakanlığı,” ibaresi eklenmişti.

Bu değişiklikle, millî güvenlik ve iç güvenlik ihtiyaçları için bu görevlerle yetkilendirilmiş birimlerin yararlandığı bazı güvenlik mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı bünyesindeki birimlerden Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün tek tek sayılması yerine Bakanlık isminin yer almasına ilişkin düzenleme yapılmıştı.

1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu hüküm kapsamında Tebliğ’de gerekli güncellemeler yapılmıştır.

Ayrıca KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “Müteselsil sorumluluk” başlıklı (II/B-7.6.) bölümüne aşağıdaki cümle eklenmiştir: “Ulusal güvenlik kuruluşlarının verdiği istisna belgesi ve onayladığı listede yer alan mal ve hizmetlerin istisna şartlarını taşımadığının tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlardan ulusal güvenlik kuruluşları sorumludur.” Tebliğ’in bu hükmü yayım tarihinde (28 Mayıs 2022) yürürlüğe girmiştir.

2. Yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarında elde tutma süresi

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde, konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye'ye getirilmek kaydıyla, yabancılara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinin KDV’den istisna olduğuna dair hüküm yer almaktadır.

İstisna kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi gerekmektedir. 7394 sayılı Kanun’un 10. maddesiyle yukarıdaki 1 yıllık süre 3 yıla çıkarılmıştı.

1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu hüküm kapsamında Tebliğ’de gerekli güncellemeler yapılmıştır.

3. Teşvik belgeli yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen inşaat işlerinde KDV istisnası

KDV Kanunu’nun geçici 37. maddesinde, imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 ilâ 2019 yıllarında yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade edilebilmesine ilişkin düzenleme bulunmaktaydı. 5047 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (RG: 31.12.2021) ile yukarıdaki hükmün 2022, 2023 ve 2024 yıllarında yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’ler için de uygulanmasına karar verilmişti.

7394 sayılı Kanun’un 11. maddesiyle, yukarıda özetlenen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin iadesi esasına dayanan uygulamaya son verilmiş ve söz konusu inşaat işlerine ilişkin mal teslimi ve hizmet ifaları 31 Aralık 2025 tarihine kadar istisna kapsamına alınmıştı. Ayrıca söz konusu istisna hükmüne turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılan inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları da dahil edilmişti.

Buna göre imalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31 Aralık 2025 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna olacaktır.

Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilecektir.

Bu kapsamda yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, bu Kanun’un 32. maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

Tebliğ’de, 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

4. Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetleri kapsamında Türkiye’de geliştirilen elektrik motorlu taşıt araçlarına ilişkin mühendislik hizmetlerinde istisna uygulaması

7394 sayılı Kanun’un 12. maddesiyle KDV Kanunu’na geçici 42. madde eklenmişti. Buna göre Türkiye’de gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirilen elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de üreten mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar KDV istisnası kapsamına alınmıştı.

Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlamaktadır.

Bu kapsamda yapılan hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, KDV Kanunu’nun 32. maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

Tebliğ’de, Kanun’un yayım tarihinde (15 Nisan 2022) yürürlüğe giren bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yukarıdaki değişiklikleri yapan 42 seri numaralı KDV Tebliği'ne ulaşmak için tıklayınız...

 


Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Hüseyin F. Saltık
huseyin.saltik@tr.ey.com
(212) 408 51 70

Özlem Kudun
ozlem.kudun@tr.ey.com
(212) 408 51 70