No: 103

Tarih: 29/11/2021

Konu:

Türkiye ve ABD’nin, yeni vergileme kuralları ile mevcut dijital hizmet vergisinde geçiş süreci kapsamında uzlaşmasına ilişkin ortak beyan.


Özet: Türkiye ve ABD, Türkiye’nin Dijital Hizmet Vergisi (“DHV”) ve ABD’nin DHV’ye ilişkin ticari tedbirler olarak uyguladıkları önlemlerin 1. Sütun’un
(Pillar 1) yürürlüğe girme tarihinden önceki geçiş dönemi yaklaşımına dair anlaştı.


8 Ekim 2021 tarihinde Türkiye ve ABD’nin de içinde bulunduğu OECD/G20 Kapsayıcı Çerçevesi üyesi olan diğer 134 ülke (Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık dahil) ile birlikte, Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Sorunlarının Giderilmesine Yönelik İki Sütunlu Çözüme İlişkin Bildiri üzerinde uzlaşmaya varmıştı. Konuyla ilgili açıklamalarımız 15 Ekim 2021 tarihli ve 091 numaralı sirkülerimizde yer almaktadır.

Söz konusu uzlaşıyı takiben, 21 Ekim 2021 tarihinde ABD, Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık, 1. Sütun’u uygularken mevcut Tek Taraflı Önlemlere ilişkin geçiş yaklaşımını (“Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması”) benimseme konusunda uzlaşıya varmıştır. Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, bahsi geçen altı ülke tarafından imzalanmış ve varılan uzlaşmaya ilişkin ortak bir beyan (”21 Ekim Ortak Beyanı”) yayımlanmıştır.

Buna göre, 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2023 (uygulamanın daha erken yürürlüğe girmesi durumunda bu tarih) arası dönemde, diğer bir ifadeyle geçiş döneminde, tahakkuk eden dijital hizmet vergisi, izleyen yıllarda 1. sütun kapsamında hesaplanan kurumlar vergilerinden mahsup edilebilecektir. Söz konusu tutarın üzerindeki DHV ödemeleri ise kapsama giren şirketlerin izleyen yıllarda ödeyeceği kurumlar vergilerinden mahsup edilebilecektir. DHV, 1. sütun kapsamına giren şirketler tarafından uygulamanın ilk yılından itibaren dört yıl içinde mahsup edilebilecektir.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 22 Kasım 2021 tarihli duyuruya göre ise 21 Ekim 2021 tarihinde Türkiye ve ABD Ticaret Temsilciliği’nin ortak beyanıyla Türkiye’nin yürürlüğe koyduğu DHV uygulamasına ilişkin 1. Sütun’un yürürlüğe girmesi öncesindeki dönemin “geçiş dönemi” olarak uygulanması konusunda mutabakata varmışlardır. Türkiye ve ABD, DHV’ye ilişkin olarak Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması kapsamında geçerli olan şartların Türkiye ile ABD arasında da geçerli olacağı konusunda anlaşmışlardır. Dolayısıyla Türkiye’de geçiş döneminde ödenen DHV’ler de 1. sütun kapsamında ödenecek kurumlar vergisi ile karşılaştırılacak ve geçiş döneminde fazla DHV alınması durumunda, fazla olan kısım 1. sütun kapsamında ödenecek vergilere mahsup edilecektir. Bunun karşılığında, ABD 8 Ekim'den önceki dönemler de dahil olmak üzere, Türkiye'ye yönelik başlattığı ticaret soruşturması sonucunda uygulayıp, askıya aldığı ek gümrük vergilerini kaldıracaktır.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı sitesinde yayımlanan ortak beyana ulaşmak için tıklayınız...

Varılan uzlaşılar dikkate alındığında, DHV yürürlükte kalmaya devam ettiği sürece, gerek 1. Sütun kapsamında olmayan ABD’de yerleşik DHV mükelleflerinin gerek diğer ülke yerleşiği DHV mükelleflerinin söz konusu geçiş döneminde tahakkuk eden DHV’ye ilişkin herhangi bir mahsup imkânı olamayacağı değerlendirilmektedir.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Ateş Konca 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Gözde Atak
gozde.atak@tr.ey.com
(212) 315 30 00