No: 80

Tarih: 02/09/2021

Konu:

Teslim anında fatura düzenlenecek olan işlemler ile teminat uygulaması kapsamına alınan sektörler belirlendi.


Özet: 2 Eylül 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 531 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 7318 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikler hakkında açıklamalar yapılmış ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre;

- İhrakiye teslimleri hariç olmak üzere,

a) 5015 Petrol Piyasası Kanunu’nun ve 5307 sayılı Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanların (rafinerici, dağıtıcı, bayi, serbest kullanıcı gibi) kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ve LPG teslimleri

b) Tankerlerle veya özel nakliye araçlarıyla taşınmak suretiyle akaryakıt ve LPG otogaz bayii veya istasyonu dışında müşterinin istediği mahalde (yürüttükleri faaliyetlerindeki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla fabrika, şantiye, nakliye filosu işletmeleri ve benzeri yerlerde) yapılan akaryakıt ve LPG teslimlerinde

fatura, teslim anında düzenlenecektir. Bu uygulama, 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

- 5015 sayılı Kanun kapsamında dağıtıcı, madeni yağ veya bayilik (münhasıran ihrakiye bayiliği hariç) lisansı bulunanlar ile 5307 sayılı Kanun kapsamında dağıtıcı veya LPG otogaz bayilik lisansı bulunanların teminat uygulaması kapsamına alınmıştır. Ayrıca özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu bulunan ürünlere ilişkin olarak talep edilen ve talepleri Ürün İzleme Sistemi (ÜİS) Uygulama Genel Tebliği’nde yer alan usul ve esaslara göre değerlendirilen özel etiket ve işaretler de teminat karşılığında verilecektir.

Tebliğ’in teminat uygulamasına ilişkin hükümleri yayım tarihinde (2 Eylül 2021) yürürlüğe girmiştir.



30 Nisan 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7318 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmıştı.

Bunlardan ilki Hazine ve Maliye Bakanlığına belirli kriterleri dikkate alarak yedi günlük fatura düzenleme süresini indirme ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirme konusunda verilen yetkiydi.

İkinci olarak da yine Hazine ve Maliye Bakanlığına, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 5307 sayılı Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden teminat alma yetkisi verilmesiydi.

2 Eylül 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 531 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’yle 7318 sayılı Kanun’la yukarıda belirtilen yetkiler kullanılmış ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Fatura düzenleme süresi

İhrakiye teslimleri hariç olmak üzere, fatura, aşağıdaki hallerde teslim anında düzenlenecektir:

a) 5015 Petrol Piyasası Kanunu’nun ve 5307 sayılı Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanların (rafinerici, dağıtıcı, bayi, serbest kullanıcı gibi) kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ve LPG teslimi.

b) Tankerlerle veya özel nakliye araçlarıyla taşınmak suretiyle akaryakıt ve LPG otogaz bayii veya istasyonu dışında müşterinin istediği mahalde (yürüttükleri faaliyetlerindeki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla fabrika, şantiye, nakliye filosu işletmeleri ve benzeri yerlerde) yapılan akaryakıt ve LPG teslimi.

Bu uygulama, 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

İhrakiye kavramı 5015 sayılı Kanun’un 2. maddesinde; ülkenin kara suları ve/veya kara suları bitişiğinde deniz vasıtalarına veya hava meydanlarında yerli ve yabancı uçaklara vergili veya vergisiz sağlanan akaryakıtı ve madeni yağ şeklinde tanımlanmaktadır.

5015 sayılı Kanun ile 5307 sayılı Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlara ilişkin teminat uygulaması

5015 sayılı Kanun kapsamında dağıtıcı, madeni yağ veya bayilik (münhasıran ihrakiye bayiliği hariç) lisansı bulunanlar ile 5307 sayılı Kanun kapsamında dağıtıcı veya LPG otogaz bayilik lisansı bulunanların teminat uygulaması kapsamına alınmıştır.

Özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal eden mükelleflerde teminat uygulaması

Özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu bulunan ürünlere ilişkin olarak talep edilen ve talepleri Ürün İzleme Sistemi (ÜİS) Uygulama Genel Tebliği’nde yer alan usul ve esaslara göre değerlendirilen özel etiket ve işaretler teminat karşılığında verilecektir.

Tebliğ’in teminat uygulamasına ilişkin düzenlemeleri yayım tarihinde (2 Eylül 2021) yürürlüğe girmiştir.

Yukarıdaki konularla ilgili düzenleme ve ayrıntılı açıklamaların yer aldığı 531 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne ulaşmak için tıklayınız...

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79