No: 119

Tarih: 23/07/2020

Konu:

GEKAP kapsamındaki bazı konularla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yeni düzenlemeler yapıldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 23.07.2020 tarihinde Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar Yayımlandı.

Bu düzenlemede öne çıkan konular özetle aşağıdaki gibidir:

1. GEKAP beyanının çevre görevlisi tarafından onaylanması yükümlülüğü ile ilgili olarak, ödenecek GEKAP miktarının hesaplanmasında, toplam beyan miktarının beyan döneminin kapsadığı ay sayısına oranı dikkate alınacaktır. (2020 yılı için 50.000 TL x 6 ay = 300.000 TL / 2021 yılı için 50.000 TL x 3 ay = 150.000 TL)

2. Faaliyeti yiyecek içecek satışı olan satış noktalarında kullanılan tek kullanımlık bardaklar/tabaklar GEKAP yükümlülüğüne tabiidir. Diğer satış noktalarında (örneğin konfeksiyon ürünü satan mağazalar) ikram amacıyla kullanılan tek kullanımlık bardaklar GEKAP yükümlülüğüne tabii değildir. Satış noktası (örneğin konfeksiyon ürünü satan mağazalar) aynı zamanda yiyecek ve içecek satışı yapıyor ise kullanılan tek kullanımlık tabaklar/bardaklar GEKAP yükümlülüğüne tabiidir.

3. Atıkların preslenip balyalanarak başka bir ambalajlama yapılmadan atık işletme tesislerine iletimi esnasında kullanılan presleme metal tel ve şeritleri ambalaj olarak değerlendirilmeyecek ve GEKAP beyan ile ödeme yükümlülüğü olmayacaktır. Ancak ambalajlanmış ürünlere yönelik ilave koruma/destek amaçlı takılan tel ve şeritler ise ambalajın parçası olarak ambalaj kapsamında değerlendirilerek GEKAP beyan ve ödemesine konu olacaktır.

4. Elektrikli kaykay, scooter, hoverboard, ginger gibi motorlu ulaşım araçları elektrikli elektronik eşya kapsamında yer almadığından bu araçlarda orijinal eşya/parça olarak kullanılan ve 1 sayılı listedeki ürünler için GEKAP Yönetmeliği’nin 5/10 maddesi uyarınca GEKAP beyan edilecek, ödeme yapılmayacaktır.

5. İzleme ve kontrol ekipmanı olan oto alarmı ve oto park sensörü GEKAP’a tabii değildir; ancak beraberinde gelen piller/bataryalar GEKAP’a tabiidir.

6. Kombi, klima vb. ürünlerinin bakım/onarımında kullanılmak üzere ithal edilen yedek parçalar (silindir alev başlığı, brülör contası vb.) GEKAP’a tabi değildir.

7. GPS ölçüm cihazı, total station olarak tabir edilen ölçüm cihazları elektrikli ve elektronik eşya olarak GEKAP kapsamındadır.

8. Dübel çakma, çivi çakma ve matkap makinesi GEKAP kapsamındadır. Bu ürünlerin içerisindeki pil ve batarya için GEKAP beyan ve ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak bu ürünlerin beraberinde gelen yedek pil ve bataryalar için GEKAP beyan ve ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

9. Motorsuz ekipmanların (el arabası, bisiklet, kaykay, paten, pazar arabası) lastikleri için GEKAP beyan ve ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

10. Bakanlıkça gerekli görülerek talep edilmesi halinde GEKAP beyannamesine yönelik YMM’lere yaptırılacak inceletme ve/veya doğrulatma işlemleri ile bağımsız denetim kuruluşlarına yaptırılacak inceletme işlemleri Bakanlığa sunulacaktır.

GEKAP'a İlşkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar’a ulaşmak için tıklayınız...

 

Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Sercan Bahadır 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Cemre Arslan
cemre.arslan@tr.ey.com
(212) 408 51 79


Aynur Çürgüç Kumcuoğlu
aynur.curguc@tr.ey.com
(212) 408 51 33