No: 34

Tarih: 03/03/2020

Konu:

Türk vatandaşı olmayan yolcuların yılda 5 kiloyu aşmamak şartıyla yurda altın getirebilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.


Özet: 3 Mart 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2182 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da bazı değişiklikler yapılmıştır. Aynı tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2020-32/57 sayılı Tebliğ’le ise Bakanlık tarafından söz konusu değişikliklere ilişkin esaslar belirlenmiş ve açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan ve yurda giriş tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan yolcuların beraberlerinde bir takvim yılı içerisinde en fazla 5 kilogram ağırlığında kendilerine ait olan standart işlenmemiş altını yurda getirmeleri serbest bırakılmıştır.

Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen kıymetli maden ithalatında, ithal edilen standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsaya teslim şartı bulunmayıp, 3 iş günü içerisinde yazılı olarak Borsaya bilgi verilmesi gerekmektedir.

Söz konusu Karar ve Tebliğ yayım tarihinde (3 Mart 2020) yürürlüğe girmiştir.



3 Mart 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2182 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da bazı değişiklikler yapılmıştır.

1. Yabancılar tarafından yurda altın getirilmesi

Yukarıda yer verilen Karar ile en fazla 5 kilogram ağırlığındaki standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilmesinin Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslar dahilinde mümkün olduğu kararlaştırılmıştır. Aynı tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2020-32/57 sayılı Tebliğ’le Bakanlık tarafından yukarıdaki hükme ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Buna göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan ve yurda giriş tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan yolcuların beraberlerinde bir takvim yılı içerisinde en fazla 5 kilogram ağırlığında kendilerine ait olan standart işlenmemiş altını yurda getirmeleri serbest bırakılmıştır.

Bu kapsamda yurda getirilen standart işlenmemiş altın Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan altın beyan formu ile yetkili gümrük idaresine beyan edilecektir.

Yurda getirilecek bu altınların Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan Rafineriler Listesinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşıması zorunludur.

5 kilogram ağırlığını aşan miktarda standart işlenmemiş altının yurda getirilerek beyan edilmek istenmesi halinde, altının 5 kilogramı aşan kısmı yetkili gümrük idaresince yolcu beraberi eşya ambarına alınacaktır. Bu durumda altının 5 kilograma kadar olan kısmı ise yolcu beraberi standart işlenmemiş altının yurda getirilmesine ilişkin usule tabi tutulacaktır.

Bu kapsamdaki standart işlenmemiş altın getirilmesine ilişkin işlemlerde yetkili gümrük idaresi İstanbul Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğüdür.

2. Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında gerçekleştirilen kıymetli maden ithalatları

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’ın “Kıymetli madenler, taşlar ve eşyalar” başlıklı 7. maddesinde; standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalatını yapabilecek kurumlar Merkez Bankası ile Kıymetli Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları olarak belirlenmiş, söz konusu aracı kuruluşların ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenleri 3 iş günü içinde Borsaya teslim etmek zorunda oldukları hükme bağlanmıştı.

3 Mart 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2182 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu hükme Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında gerçekleştirilenler kıymetli maden ithalatlarına ilişkin hükümler eklenmiştir.

Buna göre Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında gerçekleştirilenler dahil olmak üzere standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali yalnızca, Merkez Bankası ile kendi mevzuatındaki hükümleri saklı kalmak şartıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılabilecektir. Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşların ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenleri 3 iş günü içinde Borsaya teslim etmeleri gerekmektedir.

Ancak Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında gerçekleştirilen kıymetli maden ithalatında, ithal edilen standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsaya teslim şartı bulunmayıp, 3 iş günü içerisinde kıymetli maden aracı kuruluşu tarafından Borsaya yazılı olarak bilgi verilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu Karar’a ilişkin olarak aynı tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2020-32/57 sayılı Tebliğ’de ise Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ithalatı gerçekleştirilen standart işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan Rafineriler Listesinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve üretildiği rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşımasının zorunlu olduğuna dair düzenleme yapılmıştır.

Yukarıdaki hükümler yayım tarihinde (3 Mart 2020) yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Melike Kılınç
melike.kilinc@tr.ey.com
(212) 408 52 23