No: 121

Tarih: 17/12/2018

Konu:

2019 yılında kullanılacak yasal defterlerin 31 Aralık 2018 tarihine kadar tasdik ettirilmesi gerekiyor.


Özet: Vergi Usul Kanunu’nun 220. maddesi uyarınca,

- Yevmiye ve envanter defterleri,

- İşletme defteri,

- Çiftçi işletme defteri,

- İmalat ve istihsal vergisi defterleri,

- Nakliyat vergisi defteri,

- Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri ve

- Serbest meslek kazanç defterinin,

tasdiki zorunlu bulunmaktadır.

Hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin, 2019 yılında kullanacakları defterlerini 31 Aralık 2018 Pazartesi akşamına kadar tasdik ettirmeleri gerekmektedir.

E-defter uygulamasına geçmiş olan mükelleflerin ise Defteri Kebir ve Yevmiye Defteri dışındaki defterlerini (envanter ve damga vergisi defteri gibi) yukarıda yer verilen açıklamalar kapsamında tasdik ettirmeleri gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Diğer taraftan, Defter-Beyan Sistemi vasıtasıyla elektronik ortamda tutulan defterlerin açılış onayı; ilk defa veya yeniden işe başlama ile sınıf değiştirme hallerinde kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerinde ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk gününde, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik olarak yapılacaktır. Bu onay, Vergi Usul Kanunu’nda öngörülen tasdik hükmündedir.



1. VUK uyarınca tasdike tabi defterler

Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 220. maddesi uyarınca aşağıda sayılan defterlerin tasdik ettirilmesi mecburidir:

- Yevmiye ve envanter defterleri,

- İşletme defteri,

- Çiftçi işletme defteri,

- İmalat ve istihsal vergisi defterleri,

- Nakliyat vergisi defteri,

- Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri,

- Serbest meslek kazanç defteri.

Ayrıca Maliye Bakanlığının, yukarıdaki defterlere ilave olarak, tutulması gereken yeni defterler belirleme ve bu defterlere tasdik zorunluluğu getirme konusunda yetkisi bulunmaktadır. Bu yetki kullanılarak tutulma ve tasdik zorunluluğu getirilen defterlerin (örneğin damga vergisi defteri) tasdik işleminin de aşağıda belirtilen sürelerde yaptırılması gerekmektedir.

2. Tasdik zamanı

- Öteden beri işe devam etmekte olan mükellefler, defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda,

- Kendilerine Maliye Bakanlığı tarafından özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler, defterin kullanılacağı özel hesap döneminden önce gelen son ayda,

- Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler, işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce,

- Vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak 10 gün içinde,

- Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar, bunları kullanmaya başlamadan önce,

defterlerini tasdik ettirmek zorundadırlar.

Vergi Usul Kanunu’nun 222. maddesinde ise ertesi yılda da aynı defteri kullanacak mükelleflerin Ocak ayında, kendilerine Maliye Bakanlığınca özel hesap dönemi tayin edilen mükelleflerin ise hesap dönemlerinin ilk ayı içerisinde tasdiki yeniletmeleri gerektiği hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca, hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin, 2019 yılında kullanacakları defterlerden tasdiki zorunlu olanları, en geç 31 Aralık 2018 Pazartesi akşamına kadar tasdik ettirmeleri gerekmektedir.

Yine hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin, 2018 yılına ait defterlerini 2019 yılında da kullanmak istemeleri durumunda Ocak ayı içerisinde tasdiki yeniletmeleri gerektiği unutulmamalıdır.


3. E-defter uygulamasına tabi mükelleflerin diğer defterlerinin tasdiki

E-defter uygulamasına geçmiş olan mükelleflerin ise 2019 yılında kullanacakları, Defteri Kebir ve Yevmiye Defteri dışındaki defterlerini (envanter ve damga vergisi defteri gibi) yukarıda yer verilen açıklamalar kapsamında 31 Aralık 2018 Pazartesi akşamına kadar tasdik ettirmeleri gerektiğini hatırlatmak isteriz.


4. Serbest meslek erbabı, basit usule tabi mükellefler ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin defter tasdiki

17 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 486 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile;

- Serbest meslek erbabı,

- İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile

- Basit usule tabi olan mükelleflerin

kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması amacıyla “Defter-Beyan Sistemi” geliştirilmiştir.

Basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları (noterler ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar hariç) 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sistemi kullanmaya başlamışlardır. Serbest meslek kazanç defteri yanında işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için de zorunluluk 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlamıştır. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sistemi kullanmaya başlayacak olan işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.

Tebliğ uyarınca Defter-Beyan Sistemi vasıtasıyla elektronik ortamda tutulan defterlerin açılış onayı; ilk defa veya yeniden işe başlama ile sınıf değiştirme hallerinde kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerinde ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk gününde, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik olarak yapılmaktadır. Bu onay, Vergi Usul Kanunu’nda öngörülen tasdik hükmündedir.

486 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne ilişkin ayrıntılı açıklamalarımız 18 Aralık 2017 tarihli ve 128 numaralı sirkülerimizde dikkatinize sunulmuştur.


5. Tasdik mükellefiyetinin yerine getirilmemesinin sonuçları

Vergi Usul Kanunu’nun 30. maddesi uyarınca, defterlerin tasdik ettirilmemiş olması re’sen takdir nedeni olarak kabul edilmektedir.

Ayrıca yine aynı Kanun’un 352. maddesi uyarınca, tasdike tabi defterlerin Kanun’da belirtilen sürelerin sonundan itibaren;

- Bir ay içinde tasdik ettirilmesi II. derece usulsüzlük fiili,

- Bir aydan daha sonra tasdik ettirilmiş olması ya da hiç tasdik ettirilmemiş olması ise I. derece usulsüzlük fiili,

olarak tanımlamıştır. Bu fiillerin tespit edilmesi durumunda Vergi Usul Kanunu’na ekli “Usulsüzlük cezalarına ait cetvel”de yer alan usulsüzlük cezaları kesilmektedir. Defterlerin tasdik muamelesinin yaptırılmamış olması aynı zamanda re’sen takdiri de gerektirdiğinden, bu cezalar 2 kat olarak uygulanmaktadır.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79