No: 99

Tarih: 19/09/2018

Konu:

VUK kapsamında aktife kayıtlı gayrimenkullerin yeniden değerlenmeye tabi tutulması için son tarih 30 Eylül 2018.


Özet: 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7144 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici 31. madde kapsamında tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri 25 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlarını (sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmazlar hariç) yeniden değerleyebileceklerdir.

Bu uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin söz konusu taşınmazlarını yeniden değerlemeye tabi tutmaları için son tarihin 30 Eylül 2018 olduğunu hatırlatmak isteriz.

Değerleme sonucu oluşan değer artışı tutarı üzerinden % 5 oranında hesaplanan verginin de, yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın 25. günü akşamına kadar bir beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilip aynı süre içerisinde ödenmesi gerektiği de unutulmamalıdır.



Hatırlanacağı üzere 7144 sayılı Kanun 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Söz konusu Kanun’la Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici 31. madde ile aktife kayıtlı gayrimenkullerin yeniden değerlemeye tabi tutulmasına ilişkin uygulama getirilmişti.

İlgili Kanun hükmüne ilişkin açıklamalarımız 25 Mayıs 2018 tarihli ve 063 numaralı sirkülerimizde yapılmıştır. Kanun hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 500 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ise 16 Temmuz 2018 tarihli ve 087 numaralı sirkülerimizin ekinde yer almaktadır.

Buna göre tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 25 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlarını (sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmazlar hariç) 30 Eylül 2018 tarihine kadar yeniden değerlemeye tabi tutmaları mümkündür.

Ancak; finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları, münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler ile kendilerine kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilenler (VUK md. 215) bu imkandan yararlanamamaktadırlar.

Yeniden değerleme neticesinde taşınmazların değerinde meydana gelecek değer artışı, yeniden değerlemeye tabi tutulan taşınmazların her birine isabet eden değer artışları ayrıntılı olarak gösterilecek şekilde, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilir. Taşınmazlarını yukarıdaki hükümler kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutan mükellefler bu kıymetlerini, yapılan yeniden değerleme sonrasında bulunan değerleri üzerinden amortismana tabi tutmaya devam edeceklerdir.

Pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden % 5 oranında vergi hesaplanması gerekmektedir.

Hesaplanan bu vergi, yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın 25. günü akşamına kadar bir beyanname ile (beyanname örneği 500 sıra numaralı VUK Genel Tebliği’nin ekinde yer almaktadır) gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilip aynı süre içerisinde ödenecektir. Bu fıkra kapsamında ödenen vergi; gelir ve kurumlar vergisinden mahsup edilmez, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmez.

Pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarının sermayeye ilave edilmesi mümkündür. Bunun dışında söz konusu fonun herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen kısmı, bu işlemin yapıldığı dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin bu dönemde gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulur.

25 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren ve yukarıdaki şekilde özetlediğimiz bu uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin 25 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlarını yeniden değerlemeye tabi tutmaları için son tarihin 30 Eylül 2018 olduğunu hatırlatmak isteriz.

Değerleme sonucu oluşan değer artışı tutarı üzerinden % 5 oranında hesaplanan verginin de yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın 25. günü akşamına kadar bir beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilip aynı süre içerisinde ödenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 



Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 

 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79