Skip to Content

No: 30

Tarih: 03/11/2020

Konu:

Rekabet Kurumunun yerinde incelemelerde dijital verilerin incelenmesine ilişkin kılavuzu


Rekabet Kurumu (“Kurum”) tarafından yayımlanan 08.10.2020 kabul tarihli ve 20-45/617 karar sayılı “Yerinde İncelemelerde Dijital Verilerin İncelenmesine İlişkin Kılavuz” (“Kılavuz”) ile, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun (“Kanun”) “Yerinde İnceleme” başlıklı 15/1-a hükmünde yapılan değişiklikler çerçevesinde dijital verilerin incelenmesi süreçlerinde uygulanacak usul açıklanmaktadır.

1. İnceleme yapılabilecek ortamlar ve incelemede kullanılacak yöntemler

1.1. İnceleme yapılabilecek ortam: Kurum, teşebbüse ait sunucu, masaüstü/dizüstü bilgisayar, taşınabilir cihaz gibi bilişim sistemleri ile CD, DVD, USB, harici hard disk, yedekleme kayıtları, bulut servisleri gibi depolama araçlarıyla sınırlı olmaksızın her türlü ortamda inceleme yapmaya yetkilidir.

1.2. İnceleme yapılabilecek ortamın istisnası: Taşınabilir iletişim cihazlarının (cep telefonu, tablet vb.) teşebbüse ait dijital veri içerip içermediğinin tespiti amacıyla yapılacak hızlı gözden geçirme sonucunda bu cihazların incelemeye tabi tutulup tutulmayacağına karar verilir. Tümüyle şahsi kullanıma özgü olduğu tespit edilen taşınabilir iletişim cihazları inceleme konusu yapılamamaktadır.

1.3. İncelemede kullanılacak yöntem: İnceleme esnasında teşebbüse ait sistemlerdeki anahtar kelime arama araçlarından ya da dijital verilerde nitelikli arama yapılmasına imkân tanıyan adli bilişim yazılım ve donanımlarından faydalanılabilecektir. Söz konusu adli bilişim araçları, inceleme esnasında dijital verilerde arama yapılmasına, dijital verilerin kopyalanmasına ve silinen verilerin geri getirilmesine imkân tanırken teşebbüse ait veri ve sistemlerin orijinalliğinin ve bütünlüğünün korunmasını sağlamaktadır.

2. Görevli meslek personelinin yetkisi

Görevli meslek personeli, teşebbüse ait her türlü veriyi bulunduran dijital ortamlarda inceleme yapmaya yetkilidir.

3. Teşebbüsün sorumluluğu

İnceleme kapsamındaki verilere ve verilerin tutulduğu ortama müdahale edilmesini engellemek teşebbüsün sorumluluğunu meydana getirir. Teşebbüs yetkilileri, Meslek Personelinin bilişim sistemlerine yönelik talep ettiği hususlarda tam ve aktif destek vermek zorundadır.

4. Dijital inceleme süreci

4.1. Gerekli görülmesi durumunda; incelenecek dijital veriler, adli bilişim yöntemleri ile kısmen veya bütün olarak ayrı veri depolayıcılarına kopyalanır. Adli bilişim yöntemi ile alınan kopya, verinin orijinalliğinin bozulmadığını teminat altına almaktadır. Daha sonra hash değerleri hesaplanarak orijinalle kopyanın aynı nitelikte olduğu tespit edilebilmektedir.

4.2 Dijital denetim süreci aşağıdaki gibidir;

4.2.1. Teşebbüse ait inceleme kapsamındaki veriler fiziksel ya da mantıksal yolla elde edilir.

4.2.2. Elde edilen dijital veriler indekslenir.

4.2.3. İndekslenen veriler incelenir.

4.2.4. Delil niteliğinde görülen veriler ayrıştırılır ve bir kopyası Kurum merkezine getirilir.

4.2.5. İnceleme süresince kullanılan veriler silinir (4.1.’de alınan kopya hariç.).

5. İncelemenin yapılacağı yer

5.1. Kural: İncelemenin teşebbüse ait yerleşkede tamamlanmalıdır.

5.2. İstisna: Gerekli görüldüğü hallerde incelemeye Kurum bünyesindeki adli bilişim laboratuvarında devam edilebilecektir.

5.3. İstisnanın istisnası: Cep telefonlarında elde edilen dijital verilerin incelenmesi her halükârda teşebbüs yerleşkesinde tamamlanmalıdır.

6. Ticari sır iddiası

Teşebbüs, yapılan inceleme sonucunda delil değerinde görülerek dosya kapsamına alınan dijital verilerin içerisinde ticari sır niteliğinde veri bulunduğunu ileri sürerse 2010/3 sayılı “Dosyaya Giriş Hakkının Düzenlenmesine ve Ticari Sırların Korunmasına İlişkin Tebliğ” kapsamında işlem yapılır.

7. Avukat – Müvekkil gizliliğinin yerinde incelemeye tesiri

Yerinde inceleme sırasında kopyalanan veriler, avukat - müvekkil gizliliği ilkesi kapsamında korumadan yararlanmaktadır. Buna göre, müvekkili ile arasında işçi - işveren ilişkisi bulunmayan bağımsız avukat ile müvekkil arasında, müvekkilin savunma hakkının kullanılması amacıyla yapılan yazışmalar mesleki ilişkiye ait kabul edilir ve avukat - müvekkil gizliliği ilkesi kapsamında korumadan yararlanmaktadır. Ancak, savunma hakkının kullanımıyla doğrudan ilgisi bulunmayan, özellikle de bir rekabet ihlaline yardım etmek veya devam eden ya da ileride işlenecek bir ihlali gizlemek gibi konularda yapılan yazışmalar anılan korumadan yararlanamamaktadır.


Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Av. Mehmet Küçükkaya
mehmet.kucukkaya@tr.ey.com
(212) 315 30 00

Av. Ezgi Tahmaz
ezgi.tahmaz@tr.ey.com
(212) 315 30 00