No: 50

Tarih: 08/05/2020

Konu:

SGK Covid-19 için hastalık dedi


Covid-19 sürecinde en çok tartışılan/tartışılmakta olan konulardan birisi de bu virüse maruz kalınması olayının iş kazası mı, meslek hastalığı mı yoksa hastalık olarak mı değerlendirileceği hususudur. Bu konu hakkında SGK tarafından 07/05/2020 tarih ve 2020/12 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

Anılan Genelge;

5510 sayılı Kanun’un hastalık ve analık hali başlıklı 15 inci maddesinde yer alan “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalının, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar, hastalık halidir” hükmünden hareket ederek aynen;

“Covid-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alındığında söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmeti sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerekmektedir” denilmiştir.

Genelge dikkatlice incelendiğinde; esasen girişte ifade ettiğimiz sorulara bir cevap olarak değil de sağlık hizmet sunucularına yönelik olarak “kendilerine covid-19 nedeniyle başvuran 4/a ve 4/b kapsamındaki çalışanların provizyon kayıtlarının hastalık olarak açılması talimatını içerdiği” değerlendirilmektedir. Bu anlamda bu hastalığa maruz kalan ve/veya kalacak kişilerin SGK’ya iş kazası/meslek hastalığı yönünde başvuruda bulunma imkanları olabileceği; bunun kararının ölüm halinde SGK Müfettişleri, diğer hallerde SGK Denetmenleri tarafından rapora bağlanacağı ancak en sonunda bu olayların nihai olarak yüksek yargı tarafından kesinleştirileceği unutulmamalıdır.

Bir diğer husus ise;

Covid-19 ile ilgili olarak bu tarihe kadar sağlık hizmet sunucuları tarafından iş kazası olarak alınan provizyonların durumunun ne olacağıdır? Bilindiği üzere iş kazaları en geç üç iş günü içerisinde SGK’ya bildirilmesi gerekmekte aksi halde idari para cezası söz konusu olmaktadır. Bu zamana kadar sağlık kuruluşları tarafından covid-19- iş kazası olarak provizyon alınıp işverenler tarafından da yasal süresinde bildirimde bulunulmamasına bağlı idari para cezası uygulananların durumunun yeniden gözden geçirilmesi gerekir.

Bu genelge ile birlikte;

İşverenlerin SGK müdürlükleri bünyesinde bulunan Ünite İtiraz Komisyonlarına başvuruya gerek olmadan uygulanan bu cezaların ünite tarafından resen silinmesi, bu şekilde idari bir işlem uygulanmaması halinde ise cezaya maruz kalan işverenler tarafından Kuruma itiraz edilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

İlgili genelgeye ulaşmak için tıklayınız...

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

Daha iyi bir çalışma dünyası için sosyal güvenlik ve iş mevzuatı hizmetlerimiz ile yanınızdayız.

Ulaşmak için tıklayınız…

İletişim:

Dr. Hakkı Demirci / Yardımcı Ortak
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
hakki.demirci@tr.ey.com
(212) 408 50 94

Gizem Korg / Müdür
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
gizem.korg@tr.ey.com
(212) 408 50 94