No: 22

Tarih: 22/03/2020

Konu:

Kısa çalışma ödeneği uygulamasında elektronik başvuru ve diğer yenilikler


Covid-19 salgını ile birlikte tamamen ve/veya kısmen kapatılan işyerlerimizle ilgili olarak mevcut durumda atılması en makul seçenek Kısa Çalışma Ödeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü kısa çalışma ödeneği ile şirketler çalışanların iş akitlerini feshetmek, onları ücretsiz izne göndermek durumunda kalmamaktadır. Çalışanlar da emeklilik primleri ödenmemekle birlikte (GSS ödeniyor) en azından şimdilik işsizlik sigortasından daha yüksek bir tutarda olmak üzere belirli bir gelir güvencesine kavuşmuş olmakta, temel ihtiyaçlarını giderebilmekte, işsiz kalmamış olmaktadır.

Kısa çalışma ödeneği uygulamasına ilişkin bilgileri 21 nolu SGK Sirkülerimiz ile sizlere daha önce duyurmuştuk.

Bu defa kısa çalışma başvuruşları ile ilgili olarak idari aşamada sağlanan yeni kolaylıklar hakkında sizlere bilgi verilecektir. Sirküler ekinde başvuru formları ile başvuru yapılacak İş-Kur müdürlükleri e-posta adreslerini bulabilirsiniz.

1. Covid-19 ile ilgili başvuru nedeni olarak “dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel zorlayıcı sebep” seçilecektir.

Bilindiği üzere, kısa çalışmaya genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerle başvurulabilmektedir. İŞKUR Yönetim Kurulunca yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının yapılabilmesi için karar alınmıştır. Bu nedenle Kısa Çalışma Talep Formunun 8-Başvurunun nedeni kısmındaki dördüncü kutucuk işaretlenmelidir.

2. Başvurular bağlı olunan İş-Kur İl Müdürlüğüne 23.03.2020 tarihinden itibaren e-posta ile yapılacaktır.

Normalde kısa çalışma ödeneği başvuruları manyetik ve yazılı ortamda bizzat İş-Kur müdürlüklerine yapılmakta iken, yeni dönemde virüsün bulaşmaması bakımından e-posta ile imkânı getirilmiştir. Tamamen elektronik olarak işleyen bir süreç değil, belgelerin elektronik olarak teslimiile değerlendirme sonuçlarının da yine aynı yolla başvuru sahiplerine iletileceği bir uygulama olarak görülmektedir.

Başvuru sürecine ilişkin olarak yapılan duyuru şu şekildedir:

  • “Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu  ile kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir. Başvuruların işyerine gidilmeden de belge üzerinden hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için koronavirüsten olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil eden belgelerin başvuruya eklenmesi önem taşımaktadır. Gerektiğinde işverenle irtibata geçilerek ilave belgeler talep edilebilecektir. İşverenlere başvurusunun alındığı yine aynı yolla en kısa sürede bildirilecektir”.

 

3. Değerlendirme ve Uygun Tespiti Nasıl Yapılacak?

 

Mevcut uygulamada kısa çalışma ödeneği kararı için iş müfettişleri tarafından işyerlerinde fiili uygunluk denetimi yapılmaktadır. Ancak yeni dönemde Covid-19 sebebiyle yapılacak kısa çalışma uygulaması kararı uyarınca yapılacak uygunluk tespiti incelemelerinde aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır:

 

  • “Tüm incelemeler mahalline gidilmeksizin Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında veya Grup Başkanlıklarında sadece ilgili başvuru evrakı ve ekleri üzerinden ve tespit tutanağı düzenlenmeksizin gerçekleştirilecektir.
  • İnceleme sürecinde başvuru evraklarında eksiklik olduğunun değerlendirilmesi halinde, ivedilikle işverenler ile irtibata geçilerek, söz konusu eksik evrakların elektronik ortamda intikal ettirilmesi istenecek ve inceleme evrak bazında ivedilikle tamamlanacaktır.
  • Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti incelemelerinde, işyerlerinin sadece bu kapsamda olup olmadığına ilişkin belgeler yeterli olacaktır.
  • İşverenlerin yönetimsel kararları çerçevesinde faaliyeti durdurulan veya azaltılan işyerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti incelemelerinde ise, durumu ortaya koyacak ilgili belgeler yeterli olacaktır.
  • Uygunluk tespitine ilişkin olarak Bakanlığımız İş Müfettişlerince rapor niteliğinde yazı düzenlenecektir. Söz konusu yazı ve ekleri, Kurumumuz İl Müdürlüklerine Kep adresi üzerinden elektronik ortamda gönderilecek olup ıslak imzalı hali ise işyerlerinin dosyasında muhafaza edilmek üzere bilahare gönderilecektir.
  • Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti işlemi, Kanunda düzenlenen asgari ve azami süreler ile birlikte, idari tasarrufun süresi ile sınırlı olup idari tasarrufun sona ermesi ile kısa çalışma uygulaması da kendiliğinden sona ereceği dikkate alınmalıdır”. 

4. Diğer Hususlar

  • Kısa çalışma ödeneği süresi ve miktarında henüz bir değişiklik yapılmamıştır.
  • Ücretsiz iznin aksine kısa çalışma ödeneği başvurularında çalışanların rızası aranmamaktadır.

Faaliyetini azaltmak ve/veya kapatmak durumunda olan tüm müşterilerimizin dosyalarını hazırlayarak faydalanma hakkı bulunan çalışanları için bu imkandan faydalanmalarını tavsiye ediyoruz. Mevcut durumda merkezi otoriteden gelen en önemli kısa çalışma ödeneği olarak gözükmektedir Yukarıda yer verilen hususlar ile ilgili ilave bilgi talepleriniz için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Bu bağlamda uygulamaya ilişkin yeni esasların belirlenmesi durumunda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

 

İlgili Formlar ve e-Posta adresleri:

 

Kısa çalışma talep formuna ulaşmak için tıklayınız...
 

Kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeye ulaşmak için tıklayınız...
 

Kısa çalışma başvurularında kullanılacak elektronik posta adreslerine ulaşmak için tıklayınız...

 

Sirkülerimizin ingilizcesine ulaşmak için tıklayınız...

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

Daha iyi bir çalışma dünyası için sosyal güvenlik ve iş mevzuatı hizmetlerimiz ile yanınızdayız.

Ulaşmak için tıklayınız…

İletişim:

Dr. Hakkı Demirci / Yardımcı Ortak
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
hakki.demirci@tr.ey.com
(212) 408 50 94

Gizem Korg / Müdür
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
gizem.korg@tr.ey.com
(212) 408 50 94