No: 32

Tarih: 26/07/2019

Konu:

7186 Sayılı Kanun İle Yurtdışı Borçlanmasında Radikal Değişiklikler Yapıldı.


Özet: 3201 sayılı Yasa’da yapılan ve 01.08.2019 tarihinde uygulamaya geçecek değişiklilerle; borçlanma oranları %32’den %45’e çıkartılmış, borçlanmaya esas sigortalılık statüsü 4/b olarak belirlenmiş, sigortalılık başlangıç tarihinin tespitinde de değişiklik yapılmıştır. İlgililerin bu tarihten önce SGK’ya başvurmaları yararlarına olacaktır.

19 Temmuz 2019 tarih ve 30836 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7186 sayılı torba yasa ile 8/5/1985 tarihli ve 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun ile:

  • borçlanmaya esas prim oranı
  • borçlanılan sürelerin kabul edileceği sigortalılık statüsü
  • borçlanmada sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti
  • Emekli sandığı mensuplarının borçlanma tutarlarının tespiti

hususlarında önemli değişiklikler yapılmıştır.

Yapılan değişiklikleri kısaca izah edecek olur isek:

1- 3201 sayılı yasanın 3 üncü maddesinde yapılan değişiklikle, eskiden var olan SSK-Bağ-Kur-Emekli Sandığı gibi kurumlar 5502 sayılı Yasa ile SGK olarak birleştirildiğinden, borçlanma başvurularının SGK’ya yapılacağı şeklinde maddede değişiklik yapılmıştır.

2- 3201 sayılı yasanın 4 üncü maddesi değiştirilerek borçlanma prim oranı başvuru tarihindeki 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 82 nci maddesinde belirtilen prime esas asgari ve azamî günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın % 32'sinden %45’ine yükseltilmiştir. Örnek: Asgari ücret seçildiğinde günlük borçlanma tutarı 27,29 TL'den 38,37 TL’ye, aylık tutar da 818,70 TL’den 1.151,00TL’ye çıkmıştır.

3- 3201 sayılı yasanın süre tespiti ve sigortalılığın başlangıcı başlıklı 5 inci maddesinde yapılan değişiklikle; yurt dışı hizmet borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında (eski Bağ-Kur) geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir.” hükmü getirilmiştir.

Daha önce; Türkiye’de hizmeti olmayanların, borçlanma yapmadan önce en az 1 gün bile 4/a kapsamında çalışıp, daha sonra borçlanarak 4/a statüsü elde etme imkanları kaldırılmış, artık  borçlanmalar 4/b kapsamına alınmıştır.

Ayrıca Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması hâlinde bu süreler  Türkiye’deki sigortalılık başlangıç tarihinden, Türkiye’de sigortalılık yok ise borçlanma tutarının tamamen ödendiği tarihten geriye götürülen sürelere ait ilgili aylara mal edilmesi olarak değiştirilmiştir.

4- 3201 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinde yapılan değişik ile her iki ülkedeki hizmetlerini birleştirerek kısmi aylık alanların, bu aylıklarını tam aylığa çevirmek istemeleri halinde işlemleri yürütecek sosyal güvenlik kuruluşu düzenlenmiştir.

5- 3201 sayılı geçici 5 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu madde ile 5434 sayılı Emekli sandığı kanununa tabi olanlar için borçlanma miktarının tespitinde uygulanan derece, kademe ve gösterge ve katsayısı gibi yöntemler yürürlükten kaldırılmıştır.

6- 3201 sayılı Kanuna geçici madde eklenmiştir. Bu madde ile 01.08.2019 tarihinden önce; Kısmi aylık bağlanmış olanlar dahil olmak üzere yurt dışında geçen sürelerini borçlanma talebinde bulunanlardan tahakkuk ettirilen borçlarını yasal süresi içinde ödeyenlerin, sigortalılık sürelerinin hangi statüde değerlendirileceğinin ve tahakkuk ettirilecek borç tutarının tespitinde önceki hükümlerin esas alınacağı belirtilmiştir.

Yukarıda açıkladığımız değişiklikler 01.08.2019 tarihinde yürürlüğe girecek olup, durumdan en az etkilenmek adına, yurtdışı borçlanması yapacak olanların 01.08.2019 tarihinden önce “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi” ile SGK İl/Merkez müdürlüklerine başvurmaları tavsiye edilir.

İlgili Kanun'a ulaşmak için tıklayınız...

 

 

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

Daha iyi bir çalışma dünyası için sosyal güvenlik ve iş mevzuatı hizmetlerimiz ile yanınızdayız.

Ulaşmak için tıklayınız…

İletişim:

Dr. Hakkı Demirci / Yardımcı Ortak
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
hakki.demirci@tr.ey.com
(212) 408 50 94

Gizem Korg / Müdür
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
gizem.korg@tr.ey.com
(212) 408 50 94