No: 17

Tarih: 02/05/2019

Konu:

“Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği” tamamen yenilendi.


Özet: 29/11/2006 tarihli ve 26361sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği(89/686/AET) yürürlükten kaldırılmıştır. Piyasada bulundurulan kişisel koruyucu donanımların tasarımı ve üretiminde, kullanıcıların sağlık ve güvenliğinin korunması ile kişisel koruyucu donanımların serbest dolaşımına ilişkin usul ve esaslar 01 Mayıs 2019 tarih ve 30761 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik esaslarına göre ifa edilecektir. Eski düzenlemeye göre oldukça kapsamlı hususlar içeren yeni Yönetmelik ve eklerinin eksiksiz uygulanması kazaların önlenmesinde önemli bir mihenk taşı olacaktır. Hem iş kazalarının önlenmesi hem de kaza sonrası oluşacak ağır rucü tazminatlarının önüne geçilmesi bakımından, tüm işverenlerimizin işbu Yönetmelikte belirtilen standartlarda KKD kullanmaları çok önem arz etmektedir.

Hem çalışma ilişkilerinde hem de normal yaşamda karşılaşılabilecek risklere karşı insan sağlığının korunması ve iş kazalarının önlenmesi ve/veya azaltılmasını teminen piyasada farklı farklı standartlarda üretilmiş kişisel koruyucular bulunmaktadır. Amaçlanan korumanın elde edilebilmesi için KKD’lerin uygun standartta üretilmeleri ve belirlenen standart dışı üretimlerin de piyasaya arzının önlenmesi hayati önem taşımaktadır.

Yeni Yönetmelikte; “Kişisel Koruyucu Donanımlarının (KKD)” risk kategorileri Ek-1 olarak, “Temel Sağlık ve Güvenlik Gerekleri” Ek-2 olarak, “Teknik Dosya” Ek-3 olarak, “Modül A:Üretimin Dahili Kontrolü” Ek-4 olarak, “Modül B: AB Tip İncelemesi” Ek-5 olarak , “Modül C-Üretimin Dahili Kontrolüne Dayalı Tipe Uygunluk” Ek-6 olarak, Modül C2-Üretimin Dahili Kontrolü ve Ürünün Rastgele Aralıklarla Denetimli Muayenesine Dayalı Tipe Uygunluk” Ek-7 olarak, Modül D-Üretim Sürecinin Kalite Güvencesine Dayalı Tipe Uygunluk” Ek-8 olarak ve “AB Uygunluk Beyanı” Ek-9 olarak oldukça kapsamlı şekilde yer almıştır.

Yönetmeliğin geçici birinci maddesine göre; Bakanlık, (ikinci fıkrada belirtilen hususlar saklı kalmak koşuluyla) 21/4/2019 tarihinden önce piyasaya arz edilen ve bu Yönetmeliğin 46 ncı maddesi ile yürürlükten kaldırılan eski Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği (89/686/AET)’ne uygun olan KKD’lerin piyasada bulundurulmasına engel olmaz.  Bu Yönetmeliğin 46 ncı maddesi ile yürürlükten kaldırılan Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği (89/686/AET)’ne uygun olarak düzenlenen “AT Tip İnceleme Belgeleri” ile “onay kararları” 21/4/2023 tarihinden önce sona ermemesi koşuluyla, bu tarihe kadar geçerli olacaktır.

Hem iş kazalarının önlenmesi hem de kaza sonrası oluşacak ağır rucü tazminatlarının önüne geçilmesi bakımından, tüm işverenlerimizin işbu Yönetmelikte belirtilen standartlarda KKD kullanmaları çok önem arz etmektedir.

Yönetmeliğin tamamına ve eklerine ulaşmak için tıklayınız...

 

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

Daha iyi bir çalışma dünyası için sosyal güvenlik ve iş mevzuatı hizmetlerimiz ile yanınızdayız.

Ulaşmak için tıklayınız…

İletişim:

Dr. Hakkı Demirci / Yardımcı Ortak
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
hakki.demirci@tr.ey.com
(212) 408 50 94

Gizem Korg / Müdür
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
gizem.korg@tr.ey.com
(212) 408 50 94