No: 17

Tarih: 23/11/2018

Konu:

Uyumlu prim borçlularının belirlenmesine ilişkin SGK Genelgesi yayımlandı.


Bilindiği üzere, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan yükümlülüklerini süresinde yerine getirmiş ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş “uyumlu prim borçluları” 6183 sayılı Kanunun 48/A maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirme talebinde bulunabilmektedirler. Uyumlu prim borçlularının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan 2018/39 sayılı Genelge ile ilan edilmiştir. 

Uyumlu prim borçlularının belirlenmesi

6183 sayılı Kanunun 48/A maddene göre tecil ve taksitlendirme talebinde bulunacak borçluların “uyumlu prim borçlusu” sayılması içinbaşvuru tarihi itibarıyla;

  • Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması,
  • En az 3 yıl önce tescil edilmiş bir işyerinin bulunması ya da prim ödeme yükümlüsü olması
  • Son 3 yıl içinde verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin ve muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin süresinde verilmiş olması
  • Borcun talep tarihinden geriye doğru son 1 yıllık döneme ait olması,
  • Mali açıdan çok zor durumun bulunması,
  • Sigortalı çalıştırma yönünden faal işveren olması ya da borcun 4/b sigortalılıktan kaynaklanması halindesigortalılığın devam ediyor olması,

Koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

 

Borçlunun çok zor durum halinin ve derecesinin tespit edilmesi

 

Borçluların mali durumunun değerlendirilmesi sonucunda;

 

  • Nakit oranının 0,1 veya 0,1’den küçük olması,
  • Likidite oranının 0,7 veya 0,7’den küçük olması,
  • Kaldıraç oranının 0,7 veya 0,7’den büyük olması,

Şartlarının birlikte sağlandığının tespit edilmesi halinde söz konusu borçluların mali açıdan çok zor durumda oldukları kabul edilecektir. Zor durumda oldukları tespit edilen borçluların “çok zor durum derecesi” yayımlanan likidite ve kaldıraç analizi tablolarına göre belirlenecektir. Azami tecil süresi ve tecil faiz oranı ise borçlunun çok zor durum derecesine göre belirlenecektir.

 

Çok zor durum halinin tespitine ilişkin olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler veya Yeminli Mali Müşavirler tarafından düzenlenecek raporun örneği sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Kapsama giren borçlar

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen ve tecil talep tarihi itibarıyla 1 yılı aşmayan sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri,idari para cezaları ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı,6183 sayılı Kanunun 48/A maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirilebilecektir.

 

Söz konusu borç türlerinden ödemeleri ertelenenler bakımından, erteleme sonrası ödeme vadesi 1 Ocak 2018 tarihinden sonra olanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla kapsama alınacaktır.

 

Teminat tutarı ve teminat aranmayacak durumlar

Borçluların, 6183 saylı Kanunun 48/A maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirme talebinde bulunacağı 500.000 TL’ ye kadar olan borçlar için teminat aranmayacaktır. Tecil ve taksitlendirilecek borç tutarının 500.000 TL’ yi aşması aşması durumunda gösterilecek teminat tutarı 500.000 TL’ yi aşan kısmın %25’ i olacaktır. Söz konusu teminat tutarının tespitinde gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE tutarı dikkate alınacaktır.  

 

Tecil ve taksitlendirme için başvuru şekli ve şartları

Tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmak isteyen borçluların bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüneveya Sosyal Güvenlik Merkezine, örneği sirkülerimiz ekinde yer alan başvuru formu ve belgeleri ile birlikte yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir.

Tecil ve taksitlendirme başvuru formu için tıklayınız...

SMMM / YMM’ ler tarafından düzenlenecek “çok zor durum” halinin tespitine ilişkin rapor örneği için tıklayınız...

 

Saygılarımızla,
Kuzey
YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

Daha iyi bir çalışma dünyası için sosyal güvenlik ve iş mevzuatı hizmetlerimiz ile yanınızdayız.

Ulaşmak için tıklayınız…

İletişim:

Dr. Hakkı Demirci / Yardımcı Ortak
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
hakki.demirci@tr.ey.com
(212) 408 50 94

Gizem Korg / Müdür
Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
gizem.korg@tr.ey.com
(212) 408 50 94