No: 16

Tarih: 15/11/2018

Konu:

Sigortalılara ödenen geçici iş göremezlik ödeneklerinin işverenlerin sigorta prim borçlarına mahsup edilmesine ilişkin düzenleme.


Daha önce toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerleri ve kamu işyerleri için uygulanan Sosyal Güvenlik Kurumu ve işverenler arasında imzalanacak protokole istinaden sigortalılara sağlanan geçici iş göremezlik ödeneklerinin işverenin prim borçlarından mahsup edilmesi uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan 2018/26 sayılı Genelge ile talep eden tüm işyerlerini kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Bilindiği üzere sigortalılar, Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş hekimlerce düzenlenen istirahat raporlarıyla belirlenen iş göremezlik sürelerinde ve 5510 sayılı Kanunda belirtilen esaslara uygun olarak geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.

İş sözleşmesi gereği aylık ücret esasıyla çalışan ve ilgili ayda geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazananlar için işyerinde benimsenen uygulamaya bağlı olarak, işverenlerce ilgili döneme ait ücretleri ile iş göremezlik ödenekleri arasındaki fark tutarlar ödenmekte veya söz konusu çalışanlara ücretleri tam olarak ödenmekle birlikte Kurumca sağlanan geçici iş göremezlik ödeneklerinin çalışanlar tarafından işverene iade edilmesi talep edilebilmektedir.

Ancak, ücretlerini tam olarak ödedikleri sigortalıların Kurumdan aldıkları geçici iş göremezlik ödeneklerinin kendilerine iade edilip edilmediğinin takibi veya geçici iş göremezlik ödeneği ile sigortalının ücreti arasındaki fark tutarların hesaplanarak ödenmesi gibi süreçler işverenler açısından iş gücü maliyetine ve zaman kaybına yol açabilmektedir.

Düzenlemeye göre işveren ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanacak protokole istinaden sigortalıların istirahatli oldukları dönemde Kurum adına sigortalılara ödenecek geçici iş göremezlik ödeneklerinin işverenin prim ve prime ilişkin her türlü borçlarından mahsup edilmesi otomatik olarak sağlanabilecektir.

Protokolün imzalanması

Geçici iş göremezlik ödeneklerinin mahsuplaşma işlemlerine ilişkin protokol, işverenler ile ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü arasında imza altına alındıktan sonra, söz konusu protokol ile işyeri bilgileri Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığına gönderilecektir. İl Müdürlüğü tarafından yetki verilmesi halinde protokolün Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü tarafından imzalanması da mümkündür. Örneği, sirkülerimiz ekinde yer alan protokolün imzalanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli iki husus, işyeri sicil numaralarının ve protokole ait yürürlük tarihinin belirtilmesidir.

Birden fazla işyeri bulunan işverenlerin her işyeri için ayrı ayrı protokol imzalamasına gerek bulunmamaktadır. İşverenin hangi işyerlerinin bu kapsamda olacağının belirtildiği tek bir protokol yeterlidir.

Mahsuplaşma programı

İşverenle, Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanacak protokolün Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığınca MOSİP sistemine tanıtılmasıyla birlikte, http://www.sgk.gov.tr adresinde “E-SGK” linkinde yer alan “Diğer Uygulamalar” menüsündeki “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi” ekranında “Geçici İş Göremezlik Mahsuplaştırma İşlemleri” menüsü aktif hale gelecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu e-ödenek programında geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödeme işlemlerini tamamlandığında sigortalıların almış oldukları istirahat raporlarına ait ödenekler işverenlerin emanet hesaplarında bekletilmektedir. Emanet hesaba aktarılan tutarlar işverenin prim borçlarına otomatik olarak mahsup edilecektir.

“Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi” ekranından çalıştırılan sigortalılardan istirahat alanlara ait bilgiler ve iş göremezlik ödeneği miktarları görüntülenecektir. İlgili ekranda sigortalının istirahat raporuna ait ödeme işleminin SGK tarafından gerçekleştirilmesine müteakip işverenin ödenek ödenen sigortalılara ait gerekli onay işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Mahsuplaşma programı kapsamında istirahatli sürelere ilişkin ücreti tam olarak ödenen sigortalıların, ilgili aydaki sigortalılık bildirimlerinin 30 gün üzerinden yapılmasına, “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi” ekranlarında ve/veya Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde “Sigortalı İstirahat Süresinde Çalışmamıştır” kutucuğunun işaretlenmesi hususlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Saygılarımızla,
Kuzey
YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

Daha iyi bir çalışma dünyası için sosyal güvenlik ve iş mevzuatı hizmetlerimiz ile yanınızdayız.

Ulaşmak için tıklayınız…

İletişim:

Caner Çelik
caner.celik@tr.ey.com
(212) 408 50 94