No: 12

Tarih: 18/10/2018

Konu:

“İşe İlk Adım Projesi” kapsamında işverenlere sağlanacak ücret desteği uygulamasına ilişkin esaslar belirlendi.


Cumhurbaşkanlığı tarafından “100 Günlük İcraat Programı” kapsamında kamuoyuna duyurulan İşe İlk Adım Projesi ile 18 - 29 yaş aralığındaki yeni mezun gençleri belirlenen sürelerle istihdam edecek işverenlere sağlanacak ücret desteği uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından duyuruldu.

“İşe İlk Adım Projesi” kapsamı ve destek tutarı

İşe İlk Adım Projesi ile işverenlerce 01.08.2018 - 31.12.2018 tarihleri arasında düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan yüksekokul veya fakültelerden mezun 18-29 yaş aralığındaki gençlerin mesleki deneyim ve tecrübe kazanması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında, işverenlerce düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan gençlerin program süresi kadar istihdam edilmesi talep edilecek (zorunlu istihdam süresi) ve on iki ay süreyle işverenlerin bu kişileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecektir.

Zorunlu istihdam sürecinde işverenlerce bu kişilere ödenecek ücretlerin net asgari ücretin %50’ sine karşılık gelen tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra on iki ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi halinde ise on iki aylık süre boyunca net asgari ücretin %25’ine karşılık gelen tutar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edilecektir.

İşbaşı eğitim programı aşaması

Proje kapsamında verilecek destek yalnızca 01.08.2018 ila 31.12.2018 tarihleri arasında açılan işbaşı eğitim programlarını kapsayacaktır. Söz konusu program süreleri; bilişim ve imalat sektöründe en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak belirlenebilecektir. 

Destekten yararlanma şartları

  • Proje kapsamında düzenlenecek programlara 18-29 yaş aralığındaki iki yıllık yüksekokul veya dört yıllık fakülte mezunları katılabilecektir.
  • İşverenler, işbaşı eğitim programının bittiği tarihteki fiili çalışan sayısına eşit veya bu sayıdan fazla sigortalı çalıştırdıkları aylarda destekten faydalanabilecektir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve yapılandırılmamış vergi borcu bulunan işverenler destekten faydalanamayacaktır.
  • İsteğe bağlı istihdam sürecinde destekten yararlanma süresi on iki ayı geçemeyecektir. İşverenin on iki aylık süre zarfında destekten yararlanmaya ilişkin şartları taşımadığı aylar on iki aylık süreden düşülecektir.
  • Destekten yararlanılan dönemde desteğe konu sigortalının işveren tarafından işten çıkarılması veya kendi isteğiyle işten ayrılması halinde destek sona erecek ve işverene söz konusu sigortalı için ilgili ayda ödeme yapılmayacaktır.
  • Program sonrasındaki zorunlu istihdam süreci başlamadan önce katılımcı istihdam edilmeyi kabul etmezse işverenin katılımcı yerine program dışı istihdam yaparak destekten yararlanması mümkün olmayacaktır.
  • Zorunlu istihdam süreci bittikten sonra isteğe bağlı istihdam süreci başlangıcında sigortalı istihdam edilmeyi kabul etmezse işveren destekten yararlanamayacak ancak aynı meslekte Kurum tarafından düzenlenen programdan mezun olmuş ve projeden yararlanma şartlarını taşıyan kişilerin istihdam edilmesi destekten yararlanmaya devam edilmesini sağlayabilecektir.

İdari ve mali yaptırımlar

İstihdam sürecinde işveren ve sigortalı arasında meydana gelen uyuşmazlıklarda 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri geçerli olacaktır. İşveren tarafından destekten faydalanılan dönemde sözleşme hükümlerine aykırı işlem yapıldığının, gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun, Kurumu yanıltıcı bilgi ve belge düzenlendiğinin tespiti halinde gerçekleştirilen destek ödemeleri yasal faiziyle işverenden tahsil edilecektir.

Katılımcı iş sözleşmesi, işçi tarafından 4857 sayılı iş kanununun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan haklı nedenlerle derhal feshedildiği takdirde sigortalı için gerçekleştirilen destek ödemeleri yasal faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecektir. İş sözleşmesinin, işveren tarafından 4857 sayılı iş kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendine uygun olarak haklı nedenle derhal feshedilmesi halinde ise katılımcı projeye konu destek kapsamında aynı veya başka işveren tarafından istihdam edilemeyecektir.

 

 

Saygılarımızla,
Kuzey
YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

Daha iyi bir çalışma dünyası için sosyal güvenlik ve iş mevzuatı hizmetlerimiz ile yanınızdayız.

Ulaşmak için tıklayınız…

İletişim:

Caner Çelik
caner.celik@tr.ey.com
(212) 408 50 94