Skip to Content

No: 125

Tarih: 21/08/2020

Konu:

Venezuela Cumhuriyeti Menşeli bazı tarım ürünleri ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında düzenleme yapıldı.


21 Ağustos 2020 tarihli ve 31220 sayılı Resmî Gazete’deki Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı uygulanması Hakkında Kararı ile aşağı gümrük tarife pozisyonları belirtilen tarım ürünleri için karşılarında gösterilen iktarlarda tarife kontenjanı açılmıştır.

GTİP

Madde İsmi

Tarife Kontenjanı Miktarı

0403.90

Diğerleri

1000 Ton

0406.10

Taze Peynir (olgunlaştırılmamış veya preslenmemiş)(peyniraltı suyundan yapılmış peynirler dahil)ve pıhtılaştırılmış ürünler

500 Ton

0406.30

Eritme Peynirler(rendelenmemiş veya toz haline getirilmemiş)

500 Ton

0406.90

Diğer peynirler

500 Ton

10.06.

Pirinç

1000 Ton

1104.12

Yulaf

2000 Ton

12.02.

Yer fıstığı (kavrulmamış veya başka şekilde pişirilmemiş, kabuklu veya kırılmış olsun olmasın)

400 Ton

12.05.

Rep veya kolza tohumları (kırılmış olsun olmasın)

1000 Ton

1206.00

Ayçiçeği Tohumu (kırılmış olsun olmasın)

5000 Ton

1207.29

Diğerleri

2000 Ton

1207.30

Hint Yağı tohumu

1207.40

Susam Tohumu

1207.60

Aspir (Carthamus tinctorius)tohumu

1207.99

Diğerleri

12.08.

Yağlı Tohum ve meyvelerin un ve kaba unları (hardal unu hariç)

1000 Ton

18.06.

Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları

1500 Ton

 

Tablodaki tarife kontenjanı çerçevesinde yapılacak ithalatta gümrük vergisi ile varsa Toplu Konut Fonu(CIF Bedelinin %’si)veya varsa Tarım Payı Olarak Fona Ödenecek Euro (karşılığı TL)(EUR/100kg/net) 0 (sıfır) olarak; bunun dışında yapılacak ithalatta ise yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde anılan tablodaki ilgili madde için tespit edilen gümrük vergisi ile varsa Toplu Konu Fonu (CIF bedelinin %’si)veya varsa Tarım Payı Olarak Fona Ödenecek Euro (karşılığı TL)(EUR/100kg/net) uygulanır.

Ayrıca anılan tarife kontenjanının uygulanmasına ilişkin Tebliğ de yayımlanmış olup, buna göre;

  • Tarife kontenjanı tahsisat talebinde bulunan firmaların Ek-1’deki tabloda yer alan tarife kontenjanlarının dağıtımı TTY’ye göre yapılacak olanlar için, tarife kontenjanı döneminin başlangıcından önceki 1(bir) ay içerisinde Bakanlığa müracaat etmeleri zorunludur.
  • TTY’ye göre dağıtılan tarife kontenjanın taleplerine ilişkin başvurular Bakanlık web adresinde yer alan “E-işlemler” linki altında yer alan “İthalat İşlemleri” kısmında elektronik imza ile yapılır.
  • TTY’ye göre dağıtılan tarife kontenjanı taleplerine ilişkin yapılan başvurularda, üçüncü fıkrada belirtilen “İthalat İşlemleri” sayfasında bulunan “Başvuru İşlemleri” ana başlığı altındaki “Başvuru Girişi” ekranında Belge Türü olarak “TPS-0956-İthal Lisansı (Tarım-Ülke Bazlı)”, Tebliğ/Karar olarak da bu Tebliğ seçilir. Başvuru formunun elektronik olarak doldurulup Ek-2’de yer alan belgelerin tam ve eksiksiz bir şekilde sisteme yüklenmesinden sonra yetkili kullanıcı tarafından elektronik imza atılması suretiyle başvuru tamamlanır.
  • Birden fazla tarife kontenjanı için başvuruda bulunacak firmaların her bir tarife kontenjanı için ayrı bir başvuru yapması gerekmektedir.
  • Firmalara başvurularında talep ettikleri tarife kontenjanı miktarından daha fazla miktarda tahsisat yapılmaz.
  • Tahsisat önceliği bulunan kurum ve kuruluşların talepte bulunması halinde, Ek-1’deki tabloda yer alan tarife kontenjanlarının tamamı veya bir bölümü söz konusu kurum ve kuruluşlara tahsis edilebilir. Aksi durumda Bakanlıkça belirlenecek dağıtım kriterleri çerçevesinde değerlendirmeye alınabilecek nitelikte başvuruda bulunan firmalara tahsis edilir.
  • Bakanlıkça belirlenecek dağıtım kriterleri çerçevesinde yapılacak dağıtımda herhangi bir firmanın talep ettiği miktardan daha fazla tahsisat hakkı oluşması halinde, firmanın talep ettiği tarife kontenjanı miktarının tamamının tahsisatı yapılır ve tahsisat hakkının talep edilen miktarı aşan kısmı, her defasında talep edilen tarife kontenjanı miktarından daha fazla tahsisat hakkı oluşan firma/firmalar hariç tutularak diğer firmalar arasında aynı kriterlerle yeniden dağıtılarak tahsis edilir.
  • Ek-1’deki tabloda yer alan tarife kontenjanları tahsisatı için yapılan ve değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, tahsis edilebilecek toplam tarife kontenjanı miktarıyla aynı veya daha düşük olması halinde talepler aynen karşılanır ve tahsisatı yapılmayan tarife kontenjanının dağıtımı Bakanlıkça yayımlanacak yeni bir tebliğ ile yapılabilir.
  • Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde TTY’ye göre tarife kontenjanı tahsisatı yapılan firma adına Bakanlıkça elektronik olarak ithal lisansı düzenlenir ve başvuru formunda yer alan e-posta adresine bildirilir. Bildirimde Bakanlıkça elektronik ortamda (Tek Pencere Sistemi) verilen 23 haneli belge numarası ile belge tarihi yer alır. Başvuru sahibine ayrıca yazılı bildirim yapılmaz. Başvuru formunda firmaya ait doğru ve geçerli bir e-posta adresinin bildirilmemesi halinde doğabilecek sorunlardan Bakanlık sorumlu tutulamaz.
  • Bu Tebliğ kapsamında Bakanlıkça düzenlenen ithal lisansları, ithal lisansında belirtilen süre sonuna kadar geçerli olup bu süre kesinlikle uzatılamaz.
  • TTY’ye göre dağıtılan tarife kontenjanları kapsamında yapılacak ithalatta Bakanlıkça düzenlenen ithal lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Bu Tebliğ kapsamında ithal edilecek maddeye ilişkin gümrük beyannamesinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içerisinde tescil edilmiş olması şarttır.
  • Bu Tebliğ kapsamında düzenlenen ithal lisansıyla yapılacak ithalatta sadece ithal lisansında kayıtlı miktar kadar ithalat için indirimli gümrük vergisi ve/veya diğer mali yükler uygulanmak üzere ithalat yapılabilir.
  • İthal lisansı kapsamındaki ithalatın doğrudan ithal lisansı sahibi firma tarafından yapılması zorunludur. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemez.
  • Bildirimde yer alan belge numarası ve belge tarihi yükümlü tarafından beyannamenin 44 nolu kutusunda “Belge Referans No” ve “Belge Tarihi” alanlarında beyan edilir.

Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Sercan Bahadır


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Yakup Güneş
yakup.gunes@tr.ey.com
(212) 408 58 38

Evren Kılıç
evren.kilic@tr.ey.com
(212) 408 46 35

Selçuk Özdamar
selcuk.ozdamar@tr.ey.com

(212) 408 59 16

Aynur Çürgüç Kumcuoğlu
aynur.curguc@tr.ey.com

(212) 408 51 33

Gözde Küçükçelebi
gozde.kucukcelebi@tr.ey.com

(212) 408 47 61

Aret Kutlu
aret.kutlu@tr.ey.com

(212) 408 53 23