Skip to Content

No: 110

Tarih: 01/07/2020

Konu:

Rotatif tip kompresörler için tarife kontenjanı açılmıştır.


01 Temmuz 2020 tarihli ve 31172 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2710 sayılı Karar ile, aşağıdaki tabloda gösterilen ürün için 15.02.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) olmak üzere tarife kontenjanı açılmıştır.

GTP

Eşya Tanımı

Birim

Miktarı

Gümrük Vergisi (0%)

8414.30.81.90.00

*Rotatif(rotary) tip kompresör, soğutma kapasitesi 2 kW ile 8kW arasında olan tek veya üçfazlı motora sahip, R32 veya R410 tip refrijeran sıvı-klimaların üretimine mahsus olan(a).

Adet

500.000

0

(a) : Bu eşya gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabidir.

* Bu G.T.P.’lerde sadece madde ismi sütununda özellikleri belirlenen ürünler için vergi oranı düşürülmüştür.


Bu karar çerçevesinde yapılacak ithalat için Ticaret Bakanlığınca ithal lisansı düzenlenir. Gümrük beyannamelerinin ithal lisansı süresi içinde tescil edilmesi gerekmektedir.

Ek olarak, söz konusu Karar’a ilişkin bir Tebliğ de yayımlanmıştır (Tebliğ No: 2020/7):

  • Tabloda GTP ve tanımları yer alan eşyanın ithalatında karşılarında gösterilen miktarlarda açılan tarife kontenjanlarının dağıtımı, sadece söz konusu eşyayı üretiminde hammadde veya ara mal olarak kullanan sanayicilere, talep toplama yöntemi ile yapılır.
  • Tarife kontenjanından faydalanabilmek için başvurular, 01.07.2020’den itibaren on iş günü içerisinde, Ticaret Bakanlığı sitesinde yer alan “E-İşlemler/İthalat İşlemleri” bölümündeki “E-İmza Uygulamalarına Giriş” altındaki “İthalat İşlemleri” kısmından elektronik imza ile yapılır.
  • Elektronik imza sahibi kişilerin firmalar adına başvuru yapmak üzere yetkilendirilmesi, 27/12/2017 tarihli ve 30283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru Sistemi Tebliği (İthalat:2017/3) çerçevesinde yapılır.
  • Başvurularda, “İthalat İşlemleri” sayfasında bulunan “Başvuru İşlemleri” ana başlığı altındaki “Başvuru Girişi” ekranında Belge Türü olarak “TPS-0967 İthal Lisansı MAK-ELEKT-ELEKTR”, Tebliğ/Karar olarak bu Tebliğ seçilir. Başvuru Formunun elektronik olarak doldurulup Ek-3’te yer alan başvuruya eklenmesi gereken belgelerin tam ve eksiksiz bir şekilde sisteme yüklenmesinden sonra yetkili kullanıcı tarafından elektronik imza atılması suretiyle başvuru tamamlanır.
  • Eksik başvuru yapılması halinde, Bakanlıkça eksikliklerin tamamlanması için beş gün ek süre verilir. Birden fazla eşya için başvuruda bulunacak firmaların her bir eşya için ayrı bir başvuru yapması gerekmektedir.
  • Talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış olan tarife kontenjanı miktarı ile eşit veya bu miktardan daha az olması durumunda talepler tam olarak karşılanır. Talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının açılan tarife kontenjanı miktarından daha fazla olması durumunda ise dağıtım; geçerli başvuru sayısı, toplam talep miktarı, fiili sarfiyat, üretim miktarı, üretim kapasitesi, tüketim kapasitesi, toplam ithalat miktarı ve önceki yıllarda kendilerine tahsis edilmiş bulunan tarife kontenjanını kullanma performansları kriterlerinden bir veya birkaçı dikkate alınmak suretiyle gerçekleştirilir.
  • Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalatta Ticaret Bakanlığınca düzenlenen ithal lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır.
  • Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tarife kontenjanı tahsisatı yapılan başvuru sahibi adına ithal lisansı Ticaret Bakanlığınca elektronik olarak düzenlenir ve başvuru formunda yer alan e-posta adresine bildirilir. Bildirimde Bakanlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) elektronik ortamda (Tek Pencere Sistemi) verilen 23 haneli belge numarası ile belge tarihi yer alır. Başvuru sahibine ayrıca yazılı bildirim yapılmaz.
  • Bildirimde yer alan belge numarası ve belge tarihi yükümlü tarafından beyannamenin 44 nolu kutusunda “Belge Referans No” ve “Belge Tarihi” alanlarında beyan edilir.
  • Başvuru sahibinin gümrük idaresinde kaydının olmaması nedeniyle, ithal lisansının Tek Pencere Sisteminde kaydının onaylanamaması durumunda, başvuru formunda yer alan e-posta adresine Ticaret Bakanlığınca bildirimde bulunulur. Yapılan bildirim üzerine ithalatçı tarafından 5 (beş) iş günü içinde gümrük sistemine kayıt yaptırılarak Ticaret Bakanlığına bilgi verilir. Aksi takdirde, yapılmış olan başvuru geçersiz sayılır.
  • Tarife kontenjanı konusu eşya ancak ithal lisansının geçerlilik süresi içerisinde serbest dolaşıma girebilir.
  • Düzenlenecek ithal lisansları 15/2/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçerlidir.

Bu karar ve tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Sercan Bahadır


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Yakup Güneş
yakup.gunes@tr.ey.com
(212) 408 58 38

Evren Kılıç
evren.kilic@tr.ey.com
(212) 408 46 35

Selçuk Özdamar
selcuk.ozdamar@tr.ey.com

(212) 408 59 16

Aynur Çürgüç Kumcuoğlu
aynur.curguc@tr.ey.com

(212) 408 51 33

Gözde Küçükçelebi
gozde.kucukcelebi@tr.ey.com

(212) 408 47 61

Aret Kutlu
aret.kutlu@tr.ey.com

(212) 408 53 23