No: 5

Tarih: 03/01/2018

Konu:

Ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerinde KDV uygulaması ve FATİH Projesi kapsamında KDV istisnası hakkında açıklamalar yapıldı.


Özet: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 16 seri numaralı Tebliğ ile ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerinde KDV uygulaması ve FATİH Projesi kapsamında KDV istisnasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Buna göre,

- Bütün ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetleri özel matrah şekline göre vergilendirilecektir. Ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile arama kartı satışlarına ilişkin KDV’nin, distribütör ve bayi karlarına isabet eden KDV’yi de ihtiva edecek şekilde, ön ödemeli satışların yapıldığı dönemde beyan edilmesi gerekmektedir. Distribütörler ve bayiler, belirtilen kapsamdaki ön ödemeli satışları için ayrıca vergi hesaplamayacaktır.

- 5 Aralık 2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında yapılan ithalatlar ile bu Bakanlığa aynı proje kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV’den istisnadır.

Tebliğ’in; ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin düzenlemesi 1 Ocak 2018 tarihinde, FATİH Projesi kapsamındaki istisna uygulamasına ilişkin düzenlemesi ise 31 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


31 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 16 seri numaralı Tebliğ’de, ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetleri ile FATİH Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına yapılan mal teslimleri ve hizmet ifalarında KDV istisnası konularında aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:

1. Ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetleri

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun (23/f) maddesinin Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye dayanarak, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar da dahil olmak üzere, bütün ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerinin özel matrah şekline göre vergilendirilmesi uygun görülmüştür.

Buna göre, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarına ilişkin KDV’nin distribütör ve bayi karlarına isabet eden KDV’yi de ihtiva edecek şekilde mobil elektronik haberleşme işletmecileri ve sabit telefon işletmecileri tarafından ön ödemeli satışların yapıldığı dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.

Bu durumda distribütörler ve bayiler, belirtilen kapsamdaki ön ödemeli satışlar için ayrıca vergi hesaplamazlar.

Örnek:

Mobil elektronik haberleşme işletmecisi (K) A.Ş., ön ödemeli hatta yükleme yapılmak üzere, distribütörü (Z) A.Ş.ye, aboneye nihai satış bedeli (vergiler dâhil) 125,50 TL olan yükleme tutarını KDV (%18) ve özel iletişim vergisi (%7,5) hariç 95,00 TL’ye satmıştır. Bu durumda işleme ilişkin KDV aşağıdaki gibi hesaplanır.

Aboneye Nihai Satış Bedeli (Vergiler Dâhil)                                             : 125,50 TL

KDV Matrahı [Aboneye Nihai Satış Bedeli

(Vergiler Dâhil)/(100 + KDV Oranı + ÖİV Oranı)*100]                              : 100,00 TL

Hesaplanan KDV (KDV Matrahı * KDV Oranı/100)                                  :   18,00 TL

 

Ön ödemeli hatlarla ilgili yukarıdaki düzenlemeler 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

2. Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi Kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına Yapılacak Mal Teslimi ve Hizmet İfalarında İstisna

7061 sayılı Kanun’la KDV Kanunu’na eklenen geçici 38. maddenin birinci fıkrasında;

  • Bu maddenin yürürlüğe girdiği 5 Aralık 2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında uygulanmak üzere, proje bileşenlerine ilişkin olarak; Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan ithalatlar ile bu Bakanlığa yapılan mal teslimleri ve hizmet ifalarının katma değer vergisinden müstesna olduğu,
  • Bu kapsamda yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergilerin, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirileceği,
  • İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergilerin KDV Kanunu’nun 32. maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edileceği,
  • Maliye Bakanlığının istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu

hükme bağlanmıştır.

Tebliğ’de bu istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir.

a. Kapsam

Söz konusu istisnanın uygulanabilmesi için;

  • Sözleşmenin Milli Eğitim Bakanlığı ile yükleniciler arasında 5 Aralık 2017 tarihinden sonra düzenlenmiş olması,
  • Sözleşme konusu mal ve hizmetlerin FATİH projesi kapsamındaki bileşenlerden olması,
  • Proje kapsamındaki mal teslimi ve hizmet ifalarının Milli Eğitim Bakanlığına yapılmış olması veya bu kapsamdaki ithalatın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış olması

gerekmektedir.

b. İstisnanın uygulaması

FATİH projesine ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığına istisna kapsamında yapılacak teslim ve hizmetler için Milli Eğitim Bakanlığınca Tebliğ eki (EK:25) istisna belgesi düzenlenerek satıcılara verilir. Satıcılar bu belgeye istinaden Milli Eğitim Bakanlığına yapılacak FATİH projesi kapsamındaki mal teslimi ve hizmet ifalarında KDV hesaplamaz. Bu kapsamdaki malların ithalinde istisna belgesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gümrük müdürlüğüne hitaben düzenlenir.

Düzenlenecek istisna belgesine, istisna kapsamındaki mal ve hizmetlerin nitelik, miktar ve tutarını gösteren bir liste de eklenir.

Satıcı firma bu istisna belgesi ve eki listeyi 213 sayılı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre saklar.

İstisna uygulanan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV, satıcılar tarafından indirim konusu yapılabilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen KDV satıcılara talep edilmesi halinde iade edilir.

c. İstisnanın beyanı

Bu istisna kapsamında satıcılar tarafından KDV hesaplanmayan teslim ve hizmetler, teslim ve hizmetin gerçekleştiği döneme ait KDV beyannamesinde yer alan "İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" kulakçığının "Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler" tablosunda 329 kod numaralı satırında beyan edilir.

Beyan edilen satırın "Teslim ve Hizmet Tutarı" sütununa istisnaya konu teslim ve hizmetlerin tutarı, "Yüklenilen KDV" sütununa bu teslim ve hizmetlere ilişkin alım ve giderlere ait belgelerde gösterilen toplam KDV tutarı yazılır. İade talep etmek istemeyen mükellefler, "Yüklenilen KDV" sütununa “0” yazmalıdır.

d. İade

Bu istisnadan kaynaklanan iade taleplerinde aşağıdaki belgeler aranır:

  • Standart iade talep dilekçesi.
  • İstisnanın beyan edildiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi.
  • İade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen KDV listesi.
  • İadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu.
  • Satış faturaları listesi.
  • İstisna belgesi ve eki listenin örneği.

i. Mahsuben iade

Mükelleflerin bu istisnadan kaynaklanan mahsuben iade talepleri, yukarıdaki belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir.

ii. Nakden iade

Mükelleflerin bu istisnadan kaynaklanan ve 5.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. İade talebinin 5.000 TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.

Fatih Projesi kapsamındaki KDV istisnası ilgili yukarıdaki düzenlemeler 31 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 

 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Hüseyin F. Saltık
huseyin.saltik@tr.ey.com
(212) 408 51 70

 

Özlem Kudun
ozlem.kudun@tr.ey.com
(212) 408 51 70