Ana Sayfa > Yayınlar
Photo:skyscraper

Transfer fiyatlandırması #
Yayın Yılı: 2009
Makale Dosyası: indir
Yazdır |

2009 Global Transfer Pricing Anketi


Ernst & Young


Sayfa 1  

Türkiye’nin de dahil oldugu toplam 49 ülkenin vergi idarelerinin transfer fiyatlandırmasi konusuna yaklaşım ve tutumlarını inceleyen Ernst & Young 2009 Global Transfer Fiyatlandırması Anketi geçtigimiz günlerde yayınlandı. Anket Vergi İdarelerinin ilgili ülkelerdeki temsilcileri ile görüşülerek, onların transfer fiyatlandırmasına bakış açılarını, yorumlarını ve değerlendirmelerini kapsayacak şekilde oluşturulmuş ve ilgili ülkelerde yakın geçmişte yapılan yasal düzenlemelere ve değişikliklere yer vermiştir.

Ankette ön plana çıkan hususları aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:

·    Vergi İdareleri, transfer fiyatlandırması alanına her geçen gün daha fazla kaynak ayırıyor ve bu konuda uzman kişileri istihdam ediyor. İdare tarafindan daha fazla kaynağın transfer fiyatlandırması alanına yönlendirilmesi daha fazla şirketin incelenmesi sonucunu doğuruyor.

·    Sadece transfer fiyatlandırması incelemeleri değil, bununla birlikte transfer fiyatlandırması cezaları da artıyor. Birçok ülkenin yasal mevzuatında, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımına yönelik spesifik cezalar mevcut.

·    Vergi incelemelerini tetikleyen en temel sebep vergi matrahındaki ani azalmalar. Vergi İdarelerinin neredeyse dörtte üçü mükelleflerin karlılıklarına odaklanıyor. Yeniden yapılanmalar da (Business restructring) incelemeleri tetikleyen bir diğer unsur.

·    Vergi cennetlerinde yerleşik firmalar ile gerçekleştirilen ticari işlemler de bir vergi incelemesi sebebi. Birçok ülkede zararlı vergi rekabetinde bulunan ülkelerin yer aldığı “kara liste”ler oluşturulmuş durumda.

·    Transfer fiyatlandırması incelemelerinin özellikle yoğunlaştığı sektörler otomotiv, tüketim malları, finansal hizmetler, petrol ve ilaç sektörleri.

·    Mükelleflere uygulamalarda güvence veren peşin fiyatlandırma anlaşmaları birçok ülkede uygulanıyor ve bu anlaşmalara ilişkin talep her geçen gün artıyor.


Sayfa 1  

Duyurular       <<     >>

Sirküler 76
Özelge (mukteza) uygulamasına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Devamı için tıklayın...

Sirküler 75
Faktoring şirketleri tarafından ayrılan şüpheli alacak karşılıkları için hasılat yazılma şartı olmadığına dair Danıştay kararı.
Devamı için tıklayın...

Sirküler 74
6009 Sayılı Kanun ile yanılma hali ve mukteza (özelge) uygulamasına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı.
Devamı için tıklayın...

Sirküler 73
ABD kökenli kişilerin yurtdışından elde ettikleri gelirlerin Amerikan vergi idaresine bildirilmesi gerekiyor.
Devamı için tıklayın...

Sirküler 72
6009 Sayılı Kanun ile vergi incelemelerinde uyulacak esaslar konusunda yeni düzenlemeler yapıldı.
Devamı için tıklayın...

Vergi eğitim hizmetlerimiz hakkında
Ernst&Young vergi bölümü olarak, mükelleflerin ülkemizin son derece değişken vergi mevzuatı yapısından kaynaklanan vergi eğitimleri konusundaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, oldukça kapsamlı eğitimler düzenliyoruz....
Devamı için tıklayın...

Vergisel yükümlülükler

13/9/2010

16-31 Ağustos 2010 dönemine ait petrol ve doğalgaz ürünlerine ilişkin özel tüketim vergisi beyannamesinin elektronik ortamda gönderilmesi ve verginin ödenmesi

Takvim